[32556065]

smaczniutkie:)

Rogaliki,grzebienie, rurki(z kremem)
Składniki:
1 kg mąki
10 dag drożdży
pół szklanki mleka
łyżka stołowa cukru
2 kostki masla,lub margaryny
szczypta soli
2 jajka
dowolny dżem
tłuszcz do blachy
cukier puder

Rogaliki" francuskie"
Są bardzo kruche i smaczne, ich robienie zaczynamy od sporządzenia rozczynu.
W tym celu na drożdże sypiemy cukier, delikatnie podgrzane mleko 2-3 łyżki mąki, odstawiamy do wyrośnięcia
Roztapiamy margarynę(tak nie calkiem) gdy rozczyn jest gotowy dodajemy do niego pozostałe składniki.
Dokładnie mieszamy i wyrabiamy w misce ,formujemy kulę z całego ciasta i zatapiamy ją w sciereczce w dużym garnku (tak żeby kula ciasta była podtopiona)wypełnionym wodą.

Gdy ciasto wypłynie wyjmujemy je i jeszcze raz wyrabiamy. Odcinamy kawałek ciasta, rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty, na środek każdego kładziemy odrobinę dżemu, zwijamy w rogala.Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem.
Piec w temp.180 st.aż będą rumiane.
Po wystygnięciu posypujemy pudrem cukrem lub polewamy lukrem.

majka54

majka54 2017-01-20

O jakie one fajniutkie te rogaliczki, grzebyczki i zapewne tez i pyszne .Pozdrawiam mile .

ma1ma

ma1ma 2017-01-20

pyszności...

terecha

terecha 2017-01-20

O jakie smakowitości.Pozdrawiam Marysiu.(Ja już chora drugi tydzień,jest już poprawa)

jadpaw5

jadpaw5 2017-01-21

U nas to ciasto nazywa się topielec. Z kg mą ki to dużo tych ciasteczek się zrobi

roza50

roza50 2017-01-23

ale pyszności ,dobrego popołudnia, pozdrawiam :)

alkaa

alkaa 2017-01-23

Jakie pyszności napiekłaś Marysiu...u m nie też to ciasto nisi nazwę topielca...

lanta21

lanta21 2017-01-25

super

lanta21

lanta21 2018-10-26

pyszne

dodaj komentarz

kolejne >