[33869071]

Pagórki jabłkowe"
Składniki na prostokątną blaszkę
80 dkg mąki pszennej
1 i 3/4 kostki masla
3 lyzki smalcu
3 łyżki jogurtu nat.
2 łyżki kwaśnej śmietany
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki proszku
Dodatkowo:
10 średnich jabłek
3 łyżki brązowego cukru
3 łyżki bułki tartej
cukier puder do posypania

Z podanych składników zagnieść ciasto.
Podzielić na dwie części. Jedną większą rozwałkować i rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia po same brzegi.
Ciasto oprószyć bułką tartą. Wkladamy do lodowki na godzine.
Zetrzec rownomiernie 2 jablka,wyłożyć obrane, wydrylowane i przecięte na pół jabłka( w miejsce po wydrelowaniu,wlozyc 1 lyzeczke dzemu,lub marmolade) ulozyc w odst. ok. 2 cm.
Posypać miejsca między jabłkami i na wierzchu cukrem brązowym i cynamonem w/g uznania.Rozwałkować drugi placek i wyciąć nieco większy kwadrat niż nasze ciasto. Całość przykryć drugim plackiem tak, aby brzegi się stykały. Dokładnie dociskać brzegi aby sok jaki będzie wypływał z jabłek nie wyciekł na zewnątrz ciasta.Całość nakłuć widelcem i pieczemy
w 180 st.C ok.50 min.

majka54

majka54 2018-02-08

Tez takie czasami piekę jest b.smaczne,szegolnie na drugi dzien.

lanta21

lanta21 2018-05-09

super

dodaj komentarz

kolejne >