Składniki: forma 30 x 20 cm
6 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
150 ml oleju
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
600 g owoców świeżych lub zamrożonych
Masa serowo-kokosowa:
* 250 g sera trzykrotnie mielonego
* 1 jajko
* 80 g wiórek kokosowych
* 50 g cukru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masa serowo-kokosowa: wszystkie składniki bardzo dokładnie połączyć ze sobą w misce i wstawić do lodówki na 15 minut. Następnie wyjąć z lodówki i mokrymi rękami uformować kulki, które należy ułożyć na dnie tortownicy , wyłożonej papierem.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, ubijać. Dodać żółtka, po kolei, ubijając. Wlewać olej, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem - przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta.
Ciasto wlać na kulki serowe. Na wierzch wyłożyć owoce. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-).