Zapewniam,że jest pyszny ( moje wykonanie ).
Przepis na dużą blachę.
Składniki :
1 kg sera ( ja użyłam wiaderko przemielonego)
10 dużych jaj
25 dkg masła ( lub Kasia)
4 kopiaste łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 opakowania cukru waniliowego
1 szklanka cukru
1 szklanka śmietanki 30 %
rodzynki , skórka pomarańczy
Wykonanie :
utrzeć masło z cukrem, cukrem waniliowym ,żółtkami.
Wlać do utartej masy śmietanę, wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i razem zmiksować. następnie dodać ser, dalej miksować. Na końcu ubić pianę z białek , delikatnie wymieszać. Dodać rodzynki. Piec ok.2 godziny w temp.160 stopni.
Spód :
2 szklanki mąki pszennej( ja użyłam tortowej)
3/4 kostki masła ( z kostki 250 g masła )
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z wanilią lub cukru waniliowego
Po wyrobieniu ciasto wstawić na pół godziny do lodówki