Ciasto

Ciasto

Grylażowe.
8 białek,50dag.orzechów włoskich,50dag.cukru pudru,2 łyżki mąki:20dag orzechów mielimy,20dagsiekamy,a pozostałe odkładamy.Ubijamy pianę z białek,stopniowo dodając cukier puder{6łyżekodkładamy}na koniec wsypujemy orzechy,mąkę i delikatnie mieszamy.Dzielimy na 3 części,pieczemy w tortownicy o śr.26cm.każdy blat oddzielnie-5min.w temp.180st.a następnie40min.w 140st.
KREM WANILIOWY;8ŻÓŁTEK2 JAJKALASKA WANILII20DAG.CUKRU PUDRU,SZCZYPTA SOLI 3 KOSTKI MASŁA,KIELISZEK RUMU LUB SPIRYTUSU;
Żółtka,jajka,cukier,miążwanilii i szczyptęsoli miksujemy na parze.Masło ucieramy na puch,stopniowo dodajemy wystudzoną masę jajeczną i alkohol.
Odłożony cukier roztapiamy na patelni na jasny brązowy karmel,wsypujemy połówki orzechów i chwilę smażymy.Mieszamy,żeby karmel oblepił orzechy.Wykładamy na deskę,gdy ostygną siekamy.Blaty przekładamy kremem i posypujemy orzechami z karmelem,składamy.SMACZNEGO.

olena

olena 2009-12-06

mmm.. co to za ciasto??? chyba nie znam !bardzo apetycznie wygląda..

alnax

alnax 2009-12-06

A tu znowu coś smacznego :):)...Super ciasto :)
Spokojnej nocy,a jutro milutkiego dnia życzę :):)

truda35

truda35 2009-12-07

POGODNEGO DZIONKA ŻYCZĘ !!!

lidia49

lidia49 2009-12-07

No właśnie co to za ciasto?

corinne

corinne 2009-12-07

Prosze o przepis....swieta tuz tuz:)))

sowa57

sowa57 2009-12-07

Z dzieciństwa pamiętam takie cukierki...grylażowe właśnie. Ale ciast? Wygląda smakowicie. Zdradzisz nam , Krysiu , tajemnicę? Pozdrawiam.

irusia

irusia 2009-12-08

prosze o przepis jeśli to nie tajemnieca ))))

kdziura

kdziura 2009-12-08

Piekłam to ciasto pierwszy raz,według mojego gustu jest za słodkie i za dużo masła,przy następnym pieczeniu te składniki zmniejszę.Przepis podaję oryginalny.

lanta21

lanta21 2015-12-08

pyszne

lanta21

lanta21 2019-04-10

super

dodaj komentarz

kolejne >