kedil 2010-07-08
HYĆKA
To syrop na bazie kwiatów czarnego bzu. Rozcieńczony z wodą stanowi
orzeźwiający napój na gorące dni. Doskonale smakuje z połączeniu w piwem (zamiast soku malinowego), Martini Bianco i wódką.
Jednak najbardziej doceniam walory smakowe hyćki w zimie, jako dodatek do herbaty z cytryną.
Przepis
Zerwać 60 baldachów czarnego bzu w pełnym rozkwicie.
Rozłożyć na ściereczce kwiatostany, by dać ostatnią szansę ucieczki
zamieszkującym w nich stworzeniom.
Baldachy przełożyć do dużej miski i zasypać 2 kg cukru z dodatkiem 60 g kwasku cytrynowego.
Przykryć i pozostawić na 24 godziny.
Zalać zasypane w cukrze baldachy 1,5 przegotowanej chłodnej wody.
Wymieszać do całkowitego rozpuszczenie cukru.
Przecedzić syrop przez podwójnie złożoną gazę i przelać do wyparzonych
słoików i butelek. Zawekować.
pomoria 2010-07-08
póki co, białe kwiaty..:-)
eroma39 2010-07-09
...piję jego napar z namaszczeniem zamiast herbaty...
codziennie po dwie trzy filiżanki ;)))