[34325833]

Prawdziwki , kozaki, maślaki kurki a ....... rydze już zniknęły wg. przepisu.

Rydze po węgiersku prosto z patelni.

Przepis podaje na średniej wielkości durszlak rydzów:

- 1 pełny durszlak rydzów/ miałem ciut więcej/
- 6 dużych cebul
- 2 koncentraty pomidorowe ok. 400 ml
- 4 liście laurowy / dałem sproszkowany/
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprz / dalem sproszkowany/
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki octu 10% jeśli grzyby / ja włożyłem do słoików bez octu bo szybko zostaną zjedzone/ będziecie pasteryzować
- 2 duże łyżki stołowe ostrej papryki w proszku,
/ dałem 2 krople oleju z papryczką habanero

Dodatkowo:

- 1 łyżka soli do obgotowania rydzów

1. Grzyby czyścimy, jeśli jest potrzeba to myjemy je pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w kostkę lub w paseczki.
2. Pokrojone rydze gotujemy przez ok. 10-12 min. od czasu kiedy woda zacznie wrzeć, dodajemy łyżkę soli do wody. Odcedzamy.
3. Na dużej patelni lub w rondlu blanszujemy cebulkę na oleju.
4. Do cebuli dodajemy kolejno wszystkie przyprawy, na końcu koncentraty pomidorowe i odcedzone obgotowane grzyby.Wszystko razem dokładnie mieszamy. Jeśli zamierzacie zjeść grzyby na świeżo nie dodajemy octu.
5. Rydze podajemy z pajdą domowego chleba/ja część zjadłem wymieszane z jajecznicą/, jeśli robicie przetwory należy gorącą masę grzybowo pomidorową przełożyć do słoików i pasteryzować przez 10 minut.

ewjo66

ewjo66 2018-07-23

z tych suszonych zostanie garsteczka...

pamela5

pamela5 2018-07-30

Według tego przepisu robiłam opieńki. Były pyszne.

dodaj komentarz

kolejne >