Pieprz czarny

Pieprz czarny

Krótka historia pieprzu

Pieprz jako przyprawa był już znany 4000 lat temu w Wietnamie czy w Indiach. Na pewno nikogo to nie zdziwi, ponieważ kraj ten słynie z używania wielu przypraw, a także różnych mieszanek ziół i roślin, które poprawiają smak jedzenia. Jednak oprócz tego, że był on przyprawą stosowano go jako walutę w handlu. Ziarno pieprzu było cenione na równi z perłą, dopiero po znalezieniu kolejnych krain, gdzie rośnie to ziarno przez odkrywcę Vasco da Gamę, jego cena spadła na tyle, że zaprzestano nim płacić, a zaczęto go używać w kuchni. W Europie pierwszy raz pojawił się u Fenicjan, którzy handlowali z arabskimi nomadami. Potem przyprawa ta zaczęła pojawiać się szerzej w kuchni greckiej i rzymskiej, aż trafiła do całej Europy.

Do Polski pieprz jest sprowadzany najczęściej z Indii, Malezji, Indonezji oraz Brazylii. Ogólnie jest to owoc pestkowca typu jagoda. Pnącza mogą mieć nawet wysokość 15 metrów. Każde pnącze musi dojrzewać do wydania owoców przez 2, nawet 5 lat, ale za to owocuje przez kolejne 20 - 40. Kolor czy aromat odróżniające od siebie rodzaje pieprzu uzyskuje się za pomocą zbierania jagód etapami.

dodane na fotoforum:

styna48

styna48 2019-01-15

Ciekawe, najczęściej go używam.

dodaj komentarz

kolejne >