Rabska góra

Rabska góra

Idę po :
Oscypki / twardy, wędzony ser, przygotowywany z mleka owczego, charakterystyczny dla polskich gór, szczególnie Podhala/.

Bundz/ ser z mleka owczego produkowany głównie na Podhalu. Proces produkcji bundzu w pierwszej fazie wygląda tak samo jak wytwarzanie oscypków. Zlane do „puciery” mleko „klaguje” się, czyli doprowadza do ścięcia białka przez enzymy zawarte w podpuszczce (klagu), wyodrębnionej z żołądków cieląt. Powstały skrzep serowy parzy się następnie przez kilka minut w temperaturze około 70°C. Ser odcedza się na płótnie w postaci dużych brył. Otrzymuje się ser o łagodnym smaku.

Żętycę / serwatka z mleka owczego ściętego podpuszczką, otrzymywana przy wyrabianiu oscypków i bundzu z mleka owczego, popularna wśród górali karpackich. Ma barwę białą lub lekko kremową. .


Foto tel .który przy zbliżeniach nie poradził sobie.

ricky

ricky 2020-06-05

Całkiem ładny kadr wyszedł, jakby w lekkiej mgiełce.
Ale mi smaka narobiłeś, ostatnio kolega przywiózł z Olejarni Zagłoby różniste smakołyki, obsępiliśmy go dokładnie / chyba gdzieś blisko Twoich okolic, muszę koniecznie odwiedzić i zaopatrzyć się /

styna48

styna48 2020-06-05

Ach jak dawno nie jadłam oscypka, pozostałych specjałów nie próbowałam , a widok fajny , u mnie też chmury i pada deszczyk.

dodaj komentarz

kolejne >