wywodząca się od występującej w stanie dzikim w Ameryce Północnej maliny zachodniej, czyli czarnej (Rubus Occidentalis). Jest to gatunek odmienny od naszej czerwonej maliny właściwej. Można by nawet stwierdzić, że ma więcej cech podobnych do jeżyny, choć i od niej wyraźnie się różni.
Owoce maliny są średniej wielkości, czarne z sinawym nalotem. Owoc zbudowany jest z drobnych, soczystych, czarnych pestkowców zrośniętych ze sobą, słabo przyrośniętych do białego dna kwiatowego.
Od malin czerwonych, oczywiście prócz barwy owocu różnią się pięciokrotnie większą ilości antocyjanów ? naturalnych barwników roślinnych, które to ograniczają stany zapalne, wzmacniają naczynia włosowate, działają przeciwnowotworowo, hamują oddziaływanie wolnych rodników oraz procesy starzenia się organizmu oraz wiele, wiele innych.
Oczywiście och , ach ... jaka zdrowotna może i tak , ale w smaku bez rewelacji.
Ja preferuję czerwone dziko rosnące i białe .
dodane na fotoforum: