[37652847]

Kapusta warzywna brukselska, popularnie nazywana brukselką (Brassica oleracea L. var. gemmifera (DC.) Zenker)


Brukselka stanowi źródło potasu, wapnia, magnezu, witaminy A, β-Karotenu, witamin z grupy B (B1, B2, B3), a także najwięcej witaminy C (94 mg na 100 g) ze wszystkich kapustowatych. Zawiera również kwas foliowy, którego niedobór powoduje podwyższony poziom homocysteiny (aminokwasu, powodującego miażdzycę). Dzięki niskiej wartości energetycznej (37 kcal na 100 g) oraz wysokiej zawartości błonnika jest polecana osobom odchudzającym się .

imar18

imar18 2024-01-06

Lubię brukselkę.

ewik57

ewik57 2024-01-06

Widziałam ostatnio kilka przepisów na brukselkę. Ślinka mi cieknie 😊

halb09

halb09 2024-01-07

Nie jest moją ulubioną:(

dodaj komentarz

kolejne >