Drożdżówka dla leniwych i/lub zapracowanych.

Drożdżówka dla leniwych i/lub zapracowanych.

Ciasto już wymieszane wlane do tortownicy :)

Przepis:
- 1 szklanka cukru
- pół kostki drożdży (pokruszonych)
- 3 jajka (rozbełtane)
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka (temperatura pokojowa)

Wszystkie składniki w takiej kolejności wyłożyć do miski (wieczorem) nie mieszać i przykryć folia. Zostawić tak na całą noc.
Rano dodać:
- 1/2 kg mąki (2 szklanki)
- szczyptę soli
wymieszać (ja na najniższych obrotach zrobiłam to mikserem).Wylać do tortownicy ok. 26-28 cm i w tym czasie ( ciasto podrośnie) przygotować owoce (obtoczyć je w mące aby nie opadły na dno) i zrobić kruszonkę:
- 50 dkg cukru
- 50 dkg masła
- 100 dkg maki
Zagnieść i schłodzić w lodówce.
Na ciasto ułożyć owoce, pokruszyć kruszonkę i włożyć do zimnego piekarnika nastawiając go na 170 stopni i piec 1 godzinę.