Mega prosty, szybki przepis i do tego są PYSZNE !!!!
- 0,5 kostki margaryny
- 1,5 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 150 g twarogu
- 1 jajko
- 1 łyżeczkę czystej wódki albo spirytusu
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- szczyptę soli
- cukier do obtoczenia oponek
- olej do smażenia
Do miski wsypać: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodaję miękką Kasię (margarynę), twaróg ( rozdrobniony widelcem), spirytus i jajko. Całość miksuję. Zmiksowana masę, przełożyć na podsypana mąką stolnice i szybko zagnieść elastyczne ciasto a następnie je rozwałkować o grubości 7 do 10 mm. Wykrawać oponki szklanka i kieliszkiem, resztki ciasta zagnieść i znów wykrawać oponki. Smażyć na rozgrzanym oleju, odsączać na papierze i obtoczyć w cukrze.