powidła śliwkowe
dodane na fotoforum:
nfoksik 2012-09-19
Powidła już mam tylko jabłek mało zrobiłam ale sezon jabłek sie zaczyna....to jeszcze narobię.Pozdrawiam!!!
kimeraj 2012-09-19
Anetko, jabłka obieram ze skórki, tnę na kawałki (ogryzek wyrzucam) i trę w maszynce do mięsa (na nożach takich jak tarka jarzynowa). Później wrzucam do garnka, wsypuję cukier do smaku (próbuję, czy odpowiada mi słodkość-jeśli za mało, to dosypuję), chwilę podsmażam, mieszając. Następnie przekładam do litrowych słoików,zakręcam i gotuję ok.15 minut. Dzisiaj do jabłek dołożyłam gruszki i trochę malin. Jabłka są wyśmienite do szarlotki, naleśników, ciastek francuskich,ryżu itp. Smacznego :D
kimeraj 2012-09-19
Jolciu, uwielbiam robić przetwory :D Ale z jabłuszkami już koniec - mam zapełnione dwie półki w piwnicy :DD
stasia2 2012-09-20
POZDRAWIAM SERDECZNIE ,,MIŁEGO WARZENIA ,,,,,:)))