Nadrabiamy zdjęciowe zaległości - chlebek z Watykanu :)

Nadrabiamy zdjęciowe zaległości - chlebek z Watykanu :)

Podobno można go upiec raz w życiu .....ale to nie u mnie :)) Byłoby grzechem upiec go tylko raz ;))

Podaję przepis na zakwas, a później na dokarmianie chlebka :)

Zakwas: 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, szczypta drożdży.

Mąkę, cukier i drożdze wymieszać w dużej misce z lekko ciepłym mlekiem. Odłożyć w ciepłe miejsce. Kolejnego dnia wymieszać i włożyć do lodówki (niekoniecznie-ja nie wkładałam). Mieszać przynajmniej raz dziennie - proces fermentacji będzie trwał 3 dni. Po 3 dniach rozczyn dokarmiać wg instrukcji poniżej :)

PONIEDZIAŁEK:
do rozczynu dodać 250 g cukru. Nie mieszać. Przykryć ściereczką.

WTOREK:
dodać 250 ml mleka. Nie mieszać.

ŚRODA:
dodać 250 g mąki. Nie mieszać.

CZWARTEK:
zamieszac drewnianą łyżką - rano-południe-wieczorem.

PIĄTEK:
dodać 250 g cukru. Nie mieszać.

SOBOTA:
zamieszać drewnianą łyżką, podzielić na 4 części. 3 części rozdać dobrym ludziom - najpóźniej w poniedziałek. Jeśli nie chcecie/nie macie komu dać tych 3 części, to się nie przejmujcie. Z całości zrobicie pyszne ciasto - tak jak ja zrobiłam :)

NIEDZIELA:
do 4-tej części dodać (jeśli nie daliście nikomu trzech części, składników niżej wymienionych nie zwiększacie!)
- 230 ml oleju
- 250 g mąki
- 3 całe jajka
- mały proszek do pieczenia
- mały cukier waniliowy
- 2 utarte jabłka
- trochę cynamonu i rodzynek (ja dałam jeszcze kolorowych bakalii)
- pół tabliczki utartej czekolady.

Piec w piekarniku w temp.180*C ok.45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu nie wyciągać od razu. Zostawić przy uchylonych drzwiach piekarnika.

Polecam z całego serca!

Spokojnej nocki kochani :*

dodane na fotoforum:

lila08

lila08 2014-05-12

można wyhodować zakwas ? hurrraaaa! od jutra zaczynam ...

niusia1

niusia1 2014-05-12

pysznie wygląda,ale zanim to upiec to ileż czasu potrzeba- ja piekłam bez zakwasu kiedyś- tez pyszny;pozdrawiam Kasiu

jolla63

jolla63 2014-05-12

...dostałam kiedyś jedną z trzech części, widać dobry ludź jestem;)
Upiekłam,było pycha:)))
Pozdrawiam.

hancia

hancia 2014-05-13

Jest pyszny :) pozdrawiam Cię Kasiu i życzę miłego dnia

stachs7

stachs7 2014-05-13

Dużo pracy.Miłego dnia Kasiu.

ania03

ania03 2014-05-13

Smaczości:)gniewasz się na mnie Kasiu?...pozdrawiam

basia43

basia43 2014-05-13

Ja też hodowałam i nie wyszedł mi chleb. Tego nie piekłam,ale inne tak. Ale już kiedyś bananowy chleb upiekłam. W sumie to taki keks,tyle,że z zakwasem ;)

pola6

pola6 2014-05-13

Podoba mi się, ale pracy co nie miara!

flona

flona 2014-05-13

Super przepis...dla odchudzających się, trzeba tydzień czekać by następnie tej pyszności skosztować:)

aniol2

aniol2 2014-05-13

Też piekłam jakiś czas temu ... Pozdrawiam Kasiu (ツ)

tomeksc

tomeksc 2014-05-13

muszę też spróbować tego wypieku

beata16

beata16 2014-05-13

Wspaniały .Pozdrawiam

anad60

anad60 2014-05-13

kiedyś miałam...i zachwycona nim nie byłam ....
no ale smaki każdy ma inne....Pozdrawiam Kasiu :))

astra40

astra40 2014-05-13

nigdy nie jadłam, ale na pewno pyszny

kbz1954

kbz1954 2014-05-13

Chlebuś świetny, dziękuje za przepis, pozdrawiam milutko :)

jmania

jmania 2014-05-14

Wygląda bardzo smacznie, nie jadłam takiego chlebka

coma11

coma11 2014-05-15

i dotarł do Ciebie Kasiu ??? ja miałam go chyba w styczniu , nawet dość dobry ale słodki

jolanka

jolanka 2014-05-16

dostałam i też robiłam bardzo dobry wyszedł ...
ja bym powiedziała ,że to ciasto,,,,,
pozdrawiam :::)))

halinag

halinag 2014-05-22

Miałam go już parę lat temu:))

dodaj komentarz

kolejne >