Mam duuużo zamrożonych białek, więc poczyniłam babeczki :) Pycha :))
Przepis od Izy (ewaiza)
1/2 kg mąki, szklanka mleka, 3 dkg drożdży, szklanka białek (=ok.9 białek), 1/2 kostki masła, lub margaryny, albo 1/2 szklanki oleju słonecznikowego (ja robię z olejem-nie jest taka sucha),bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa), aromat waniliowy, szczypta soli, 3/4 szklanki cukru.
Część lekko podgrzanego mleka połączyć z drożdżami, łyżeczką cukru, łyżką mąki i szczyptą soli - odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy rozczyn wyrośnie wlać go do miski z połową przesianej mąki, dodać resztę letniego mleka i cukier. Bardzo starannie wymieszać drewnianą łyżką. Mieszając, powoli wlewać stopiony letni tłuszcz (jeżeli olej to oczywiście nie podgrzewać).
Na końcu - delikatnie, ale dokładnie wymieszać ciasto z aromatem, bakaliami i pianą z ubitych białek. Powoli dosypywać pozostałą mąkę.
Gładkie ciasto włożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką keksówki (lub do formy do babek - patrz następne zdjęcie) i odstawić na 40 min, by wyrosło.
Piec ok.40 min. w temp.180°C.
Można polukrować :))
Smacznego :))
A teraz coś dla duszy!
Posłuchajcie proszę ze mną - zakochałam się w tej piosence! Słowa - Jan Paweł II, wykonanie - Łukasz Zagrobelny. Polecam!
https://www.youtube.com/watch?v=x6spzvlqJmQ
Buziole!
dodane na fotoforum:
baygel1 2014-05-19
No ta to babka ja się patrzy :) do rano jakoś do Ciebie dojdę ... będzie na śniadanie jak znalazł :) pa !
baygel1 2014-05-19
re ;Kasiu dziękuję za przepis .... ja to taka z mrożeniem nie jestem wyrywna. Jakoś mało jedzenia mrożę ....ale z tymi białkami to dobry pomysł. Skorzystam :) pa :)
danutaw 2014-05-20
..piękna ta Twoja babeczka Kasieńko ...., ja nie będę chyba miała okazji jej upiec, bo mi nie zostają białka ...:))
Pozdrawiam Kasieńko, życzę Ci pogody ducha i uśmiechu od ucha do ucha...:))
A muza ..piękna !)