Zapraszam na pieróg Calzone :)

Zapraszam na pieróg Calzone :)

CIASTO: 500 g mąki + 1,5 łyżki do zaczynu, 250 ml wody mineralnej gazowanej, 62,5 ml mleka lekko ciepłego, 20 g drożdży, ½ łyżeczki cukru, łyżeczka soli, 3 łyżki oleju.

Mleko, drożdże, cukier i 1,5 łyżki mąki dokładnie wymieszać i odstawić, aby drożdże wyrosły. Do miski przesiać mąkę, dodać sól. Na środku mąki zrobić dołek, wlać olej, wodę mineralną i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto. Gdyby okazało się zbyt „tępe”, należy dodać jeszcze odrobinę mleka lub wody. Dobrze wyrobione ciasto (odchodzi od dłoni) zostawić w misce, przykrytej folią spożywczą, do wyrośnięcia.

SOS POMIDOROWY: ½ małego słoiczka przecieru pomidorowego i tyle samo ketchupu, ponadto oregano, bazylia, czosnek świeży przeciśnięty przez praskę (lub w proszku).

Wszystkie składniki wymieszać.

FARSZ: 300 g pieczarek, 3 cebule, duża pierś z kurczaka, 200 g tartego sera żółtego.

Wszystkie składniki (oprócz sera) pokroić i każdy osobno podsmażyć. Podsmażone wymieszać razem.

SOS CZOSNKOWY: 3 ząbki czosnku lub łyżeczka granulowanego, 2 łyżki majonezu, 3-4 łyżki jogurtu naturalnego, szczypta soli.

Wszystkie składniki wymieszać.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość podzielić na równe części. Z każdej uformować kulkę i odstawić na kilka minut (ok.5), aby odpoczęło, a następnie wałkować w formie koła, wielkości talerzyka deserowego. Każdy z placków posmarować sosem pomidorowym, zostawiając brzeg ok.1 cm bez sosu. Wykładać nadzienie, posypać startym serem, złożyć na pół i zakleić jak pieroga. Brzegi dobrze jest pozaginać w formie falbanki, to nadzienie nie będzie miało szans wypłynąć.
Calzone układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, ponakłuwać patyczkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC na ok.30 minut.

Pieróg od środka: https://www.garnek.pl/kimeraj/28041992/no-to-jemy-pierog-calzone-od

I na koniec rozbawiacz:
stare chińskie przysłowie mówi:
dopiero kiedy komar usiądzie Ci na jajkach zdasz sobie sprawę, że nie wszystko da się rozwiązać przemocą :D

Cmoki :*

dodane na fotoforum:

isia2

isia2 2015-06-30

ooo, to bardzo ciekawe! poprosze o przepis w wolnej chwili na ciasto i czs pieczenia. Farsz to pewnie można rożny, ale jak przekroisz to może zobaczymy?

isia2

isia2 2015-06-30

dzięki wielkie! i przysłowie tez dobre

astra40

astra40 2015-06-30

Ale cudo!!!

lila08

lila08 2015-06-30

bardzo lubimy :)

alkaa

alkaa 2015-06-30

smakowite...

anad60

anad60 2015-06-30

dobry przepis !!!

babcia1

babcia1 2015-07-01

dziś dopiero dojrzałam Cię Kasiu na Fejsie!!
ale już jakiś czas wydawało mi się że fotki widzę z garnuszka!!

alik61

alik61 2015-07-01

ja chcę,ja chcę!!!

halinag

halinag 2015-07-02

O jaki smakowity...pięknie dziękuje za życzenia imieninowe...pozdrawiam:))

jmania

jmania 2015-07-03

Uwielbiam takie pyszności

dodaj komentarz

kolejne >