"My kobiety wcale nie jesteśmy mściwe" - powtarzała sobie w myślach Zuzanna wcierając watę szklaną w jego slipy.....
Właściwie to samo można zrobić wykorzystując do tego paprykę chili z przepisu poniżej :)))
Dzisiaj moja przetwórnia poleca przepyszny dodatek do dań obiadowych - buraczki na ostro....mniam! (Ilość papryki można zmieniać w zależności od upodobań. W tym roku zrobiłam z 400 g chili).
Przepis znajdziecie tu: https://www.garnek.pl/kimeraj/27384375/ot-wariat-buraczki-na-ostro
Udanego piątulinka kochani :*
kimeraj 2018-09-06
re: Reniu, można tak powiedzieć ale nawet taka gumowa piwniczka ma coraz mniej miejsca :(((
niusia1 2018-09-06
re; coś wiem na ten temat choć w tym roku mam mało zapraw w stosunku do lat ubiegłych ,ale zdrowie ważniejsze niż kompoty czy inne tam
calgary 2018-09-07
.. :))))))))) nie, nie, nie..!! My wcale nie jesteśmy mściwe..!! :)))
babcia1 2018-09-07
no nie ja całkiem nie jestem mściwa hihi..moje buraczki stoją od wczoraj też z 6 kg..ale inaczej dziś będę wycedzać soczek a buraki w słoiki soczek w buteleczki szklane i wsio do pasteryzacji..i sok i buraki są pyszne
babcia1 2018-09-07
a ciekawe jakie by były gdybym chociaż troszkę odłożyła i wsypała sproszkowanej chili?
babcia1 2018-09-07
Daję tutaj mój wypróbowany przepis na buraczki jest super...
6 kg. buraków, 6 dużych cebul, 3 duże ząbki czosnku
zalewa:
6 szkl. wody, 3 szkl. octu 6% (ale może być 10%),3 łyżki soli, 3 szkl. cukru, 15 ziarenek pieprzu,
15 ziarenek ziela angielskiego, 10 goździków, 10 liści laurowych.
Przepis:
Buraki ugotować ,obrać i zetrzeć na grubej tartce,
cebulę drobno pokroić w kostkę ,a czosnek przecisnąć przez praskę,..
zmieszać cebulę i czosnek z burakami...zalewę pogotować 3 min.i przecedzić wszystkie składniki zalewy..a gorącą zalewą zalać buraki i odstawić na 24 godz.przykryc ściereczką i nie trzeba do lodowki nie zepsuje się...potem odsączać buraczki i nakładać do sloiczków i pasteryzować 15 min. a sok pozostały osobno do drugich sloiczków i też pasteryzopwać 15 min.buraczki i sok są fantastyczne ,sok nadaje się na czysty barszczyk i nie tylko a buraczki i jako jarzynka i można robić barszczyk ukraiński tylko trzeba twardo trzymać się przepisu ale zmieniać można ilość b...
babcia1 2018-09-07
buraków i odpowiednio do nich składniki.. ...... to jest właśnie Krysi M. przepis !
tak to jest ten mój przepis tylko że ja robię zawsze z 3 kg. buraków wszystkie składniki oczywiście dzielę na pół ale daję tylko 1 szkl. octu bo dla mnie za kwaśne by było...Smacznego !!
a w tym roku zrobiłam odstępstwo i zrobiłam ze 6 kg..
o7ola 2018-09-07
Podziwiam, podziwiam szczerze. Ja w tym roku zagospodarowuję owoce z ogrodu. Po prostu klęska urodzaju. Już nie mam ani sił, ani słoików, ani miejsca do przechowywania. Najgorsze tez to, że nie przejadamy tego co zrobię. Moje wczorajsze odkrycie, to przetwory z przed 4 lat. Nie miałam miejsca i upchnęłam do kartonu. Szkoda, że to nie wino, bo im starsze ... No cóż jeszcze mi pozostały rajskie jabłuszka, nashi i pigwa do zagospodarowania i finito :-) Miłego piąteczku :-)
oliwkaa 2018-09-07
Robilam kiedys buraczki z lagodna papryka i byly rewelacujne. Ostra zapewne doda pikanterii i o to wlasnie chodzi.