Dzisiaj w supermarkecie jakiś facet na mnie spojrzał i powiedział do żony: "mieliśmy jeszcze boczek kupić".....cieszę się,że mogłam pomóc :))))
Propozycja dla tych, którzy nie wiedzą, co mają zrobić z ogonkami grzybków :)) Doskonałe na ciepło jak i na zimno. Super jako dodatek do mięs. Polecam :)
Ogonki (lub grzybki) pokroić i obgotować w mocno osolonej wodzie (ok.10 minut).
5 dużych cebul, ok.2 szklanek oleju
Cebulę pokroić w półplasterki i poddusić na oleju...
2 łyżeczki pieprzu, 4 łyżki octu, 6 łyżek maggi, przecier Pudliszki (średni słoiczek), sól do smaku
Składniki wymieszać, dodać do podduszonej cebuli, wymieszać, dodać odcedzone ogonki (grzyby). Dusić wszystko razem około pół godziny. Nakładać do słoików i pasteryzować ok.1/2 godziny :)
Pozdrawiam Was kochani moooocno! Udanego czwartucha. Cmok :*
mimozka 2018-11-07
Ciekawie napisałaś . Ja ogonki suszę , mielę i dodaję do zup , sosów itp ... pozdrawiam
madu02 2018-11-07
A czy te pomidory konieczne? Nigdy bym nóżek - ogonków grzybowych z pomidorami nie łączyła, ciekawe połączenie smaków...
babcia1 2018-11-08
szkoda że grzybów nie ma u nas bo bym zrobiła smakowicie wyglądają!!
elle54 2018-11-08
Całe pokrojone grzybki, czy same kapelusze w tym pomidorowym sosie wypadają smacznie. Może nawet lepiej niż w samej zalewie octowej. Też mam podobny przepis (robiłam już). Pozdrawiam pracusię :)
slonko3 2018-11-08
W sobotę planujemy rodzinny wyjazd na grzyby.
W razie obfitości, ogonki wylądują w Twoim przepisie !!!
kimeraj 2018-11-11
re: Tak, 2 szklanki oleju. Chyba,że wszystkie składniki zrobisz z połowy porcji to wtedy 1 szklanka.
slonko3 2018-11-12
A ogórków ile ?
Zrobiłam, ale wszystko na "oko".
Musi się "przegryźć" i spróbuję :-)
Dzięki na przepis.