Wiesz, według amerykańskich naukowców, jak kupisz jednocześnie ajfona, ajmaka i ajpada to Ci trzykrotnie wzrośnie ajkju... :))
A że ja nie mam ani jednego z wymienionych wynalazków, to jestem tępa dzida i przepis na kiszenie kapustki (którą kisiłam w październiku) wstawiam dopiero dzisiaj - może komuś się przyda :)
2 kg kapusty, 4 marchewki, 2 łyżki soli, kminek.
Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, umyć, drobno poszatkować, wymieszać z solą i kminkiem. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z kapustą. Warzywa przełożyć do kamiennego garnka lub słoja, ubić i przykryć gazą. Codziennie nakłuwać kapuchę dla uwolnienia gazów :) Po 4-6 dniach kapusta będzie gotowa. Przełożyć do słoików, włożyć do zimnej wody i pasteryzować 5 minut od momentu zagotowania.
Smacznego :))
baygel1 2018-11-15
Ja nie mam nic z tych wynalazków:( a kapuchy też nie mam :( no i co ??? A jak sobie kupię kiszoną to będę miała tego "ajkju" ??? Chociaż troszkę ? :):):)!
babcia1 2018-11-16
no to dobrze że chociaż kapuchę ukisiłam bo niestety nie mam żadnych wymienionych rzeczy!!to też jestem tępa dzida łoj i tak już zostanie na amen!!
Pozdrawiam Cieplutko!!