Dobrze, że lodówka i komputer stoją w różnych pomieszczeniach - zawsze to jakiś ruch :)))
Zapraszam Was kochani na imieninowe ciacho Morze Czarne. Polecam z serca, bo jest przepyszne.
Moje zmiany w składnikach na biszkopt - użyłam normalnego cukru i piekłam dwa osobne blaty (a to dlatego, że nienawidzę przekrajać biszkopta).
I moja podpowiedź - ciasto przechowywać w lodówce ale nie przykrywać - dzięki temu beza będzie cały czas chrupiąca.
Po przepis zapraszam tu: https://trzecitalerz.blogspot.com/2015/10/morze-czarne-ciasto-czekoladowe-pod-beza.html
Dziękuję za każde Wasze odwiedziny, za każde napisane słowo. Dziękuję, że pomimo mojego ciągłego braku czasu, nie zapominacie o mnie i zaglądacie na mój profil..... Dziękuję i ciepło pozdrawiam :*
baygel1 2018-11-27
No to poleciałaś po całości !!! tego się po Tobie nie spodziewałam ,po tylu latach znajomości !!! mnie tez się zrobiło czarno prze oczami :(
krycha2 2018-11-27
E tam Kasiu...nie sposób Ciebie pominąć...smutno mi to walę do Kasi...i tyle w temacie...
aurinka 2018-11-27
A najważniejsze Kasiu, że Twoje wyroby (jakiekolwiek by nie były) nie tuczą;) hihihi (mnie)
krysty9 2018-11-28
już dawno przyuważyłam ten przepis. Pieczenie dwóch blatów biszkoptowych jest wygodniejsze niż krojenie jednego dużego. Też nie znoszę tego robić. Zawsze pochamrany mi wychodzi
anulkaz 2018-11-29
Wspaniale wygląda to ciacho, mniam:)
Kasiu mam pytanko, czy te smażone pierogi to robisz z takiego samego ciasta jak się robi normalne pierogi? Czy można zrobić też takie smażone pierogi z grzybami i kapustą i jak je zjeść na drugi dzień , jak zostaną, na zimno?
kimeraj 2018-11-29
re: Aniu, ciasto na pierogi robię dokładnie takie samo jak na zwykłe pierogi, tylko rozwałkowuję trochę grubiej. Pierożki niekiedy mogą popękać podczas smażenia ale tym się nie przejmuj.
W ten sposób na święta robimy pierogi z grzybkami, z kapustą i grzybkami oraz z makiem :))) Smażymy je w Wigilię i zajadamy się nimi przez całe święta - na zimno. Jeśli nie bardzo będą Wam smakować zimne, możesz podgrzać je w piekarniku (nie polecam podsmażania na patelni na głębokim tłuszczu. Chyba,że na suchej ale tego sposobu nie wypróbowałam). Pierogi można oczywiście mrozić, a później podgrzać w piekarniku.
Tak wyglądają pierogi z grzybami: http://www.garnek.pl/kimeraj/32733025/smazone-pierogi-z-grzybami, tak z kapustą i grzybkami po odmrożeniu i wyjęciu z piekarnika: http://api.garnek.pl/kimeraj/27540500/pierozki-z-grzybami-oraz-kapusta a tak pierogi z makiem: http://www.garnek.pl/kimeraj/30625514/pierogi-z-makiem-po-usmazeniu
Pozdrawiam ciepło :))
kimeraj 2018-11-29
Aniu, linki się podświetliły ale widzę,że dwa wywala z błędem :(( W takim razie zaznacz każdy z nich i prawą stroną myszki daj: przejdź do strony.....
anulkaz 2018-11-30
Kasiu, bardzo dziękuję za odpowiedź.Będę wcześniej lepić pierogi, to kilka usmażę i sprawdzę jak smakują:)
babcia1 2018-12-02
Ale Kasieńko kusisz smacznościami!!