Babcina mądrość brzmi: Wszystko co ma jaja albo koła, prędzej czy później przysporzy kobiecie kłopotów :)))
Na dzisiejszą aurę duet serowo-makowy jak znalazł. Od wczesnego rana sypie śnieg....już chyba z 15 cm napadało tego białego g..... znaczy się puchu :))
Ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki, żółtko, 100 g masła, 10 łyżek cukru pudru.
Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto (albo poprosić mikser o wyręczenie), zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkować na wielkość blaszki i nakłuć widelcem.
Masa makowa: 0,5 kg maku, białko, 2 całe jajka, 1,5 szklanki cukru oudru, zapach waniliowy, 2 łyżki tartej bułki.
Lub zamiast składników powyżej - gotowa masa makowa (ilość dowolna - ja daję puszkę lub półtorej puszki).
Mak sparzyć, osączyć, zemleć 2 razy. Utrzeć mikserem z cukrem, aromatem, bułką i żółtkami. Ubić pianę z białek, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto.
Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu, 5 jajek, 100 g masła, 10 łyżek cukru oudru, kilka kropel wódki.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, po łyżce dodawać ser. Ubić pianę z białek, dodać do masy serowej, dodać wódkę, wymieszać. Masę serową wyłożyć na masie makowej.
Ciasto piec ok.godziny w temp.180°C. Ozdobić polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi lub dowolnie :))
Spokojnego poniedziurwa i nowego tygodnia.
stor55 2019-02-03
ciasto pychotka u mnie też od rana pada to samo co u Ciebie pozdrawiam i życzę miłego poniedziałku mimo wszystko
oliwkaa 2019-02-04
Cudowne ciacho. U mni dzisiaj dosyp bialego puchu.
babcia1 2019-02-04
a wczoraj już była wiosna a dziś nasypało i nadal sypie wrr
a ciacho na pewno pyszotka
niusia1 2019-02-04
O ja nie mogę- sie znowu spaźniła na moje ulubione ciacho;a no szkoda poczekam na inne;)