- Kochasz mnie Mieciu?
- Kocham...
- A ładna jestem?
- Ładna...
- A podobam ci się?
- Podobasz...
- A powiesz coś od siebie?
- Śpij wreszcie.
Kto nie liczy cm i kg to zapraszam na ciacho. Kto już o tej porze nie je - zapraszam jutro :))
Ciasto orzechowo-kawowo-rumowo-śmietankowe :)
Ciasto: 7 jajek, 8 kopiastych łyżek cukru, 200 g orzechów mielonych (laskowe,włoskie), 5 kopiastych łyżek bułki tartej.
Jajka z cukrem dobrze ubić. Orzechy i bułkę tartą wymieszać. Dodać do ubitych jajek. Wymieszać. Blachę wyłożyć papierem lub wysmarować, wylać ciasto, wyrównać. Piec ok.20 minut w temp.175*C.
Krem: budyń waniliowy, 1/4 litra mleka, 125 margaryny,
125 g masła, 2 żółtka, 5 łyżek cukru.
Budyń ugotować i wystudzić. Masło i margarynę ubić, dodać żółtka i cukier. Wymiksować z budyniem.
Ponadto: 1,5 paczki biszkoptów podłużnych, duża filiżanka mocnej kawy, 0,5 szklanki rumu, 1 litr śmietany 30%, 2 łyżki żelatyny, czekolada lub orzechy do posypania.
Ostudzoną kawę wymieszać z rumem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Śmietanę ubić na puszystą pianę, dodać letnią żelatynę, wymieszać.
Na wystudzone ciasto rozsmarować krem (ja ciasto przed nałożeniem kremu nasączam). Biszkopty maczać w kawie z rumem i układać na kremie. Na biszkopty wyłożyć bitą śmietanę.
Ciasto ozdobić startą czekoladą lub mielonymi orzechami.
Kochani polecam Wam to ciasto. Jest przepyszne i szybciutko się je robi :)
Udanego tygodnia :*
aurinka 2019-11-24
poczułam zapach tego ciasta, więc się obudziłam. Wolę dziś niż jutro ( bo jutro to juz go nie będzie)mniaaammmm:)
prince8 2019-11-25
Zapach mi przypomina, Katariny imieniny ,,, udanego dnia:))) Wszystkiego najlepszego i spełnienia marzeń ...;)))
babcia1 2019-11-25
o kurcze ale pyszność zaserwowałaś Kasiu!!