Spaghetti bolognese :)

Spaghetti bolognese :)

Byłam dziś u psychiatry. Ten wariat narysował owce i kazał mi ich pilnować.
Narysowałam ogrodzenie i poszłam do domu :)

Spaghetti bolognese:
150 g świeżych pomidorów, 400 g mięsa mielonego, 100 g warzyw korzennych (marchewka, pietruszka, seler), 2 duże cebule, 5 ząbków czosnku, oliwa z oliwek, 200 ml czerwonego wina, 1 litr rosołu wołowego lub drobiowego, przecier pomidorowy, 3 liście laurowe, 5 ziaren czarnego pieprzu,
5 ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, starty ser żółty na posypkę.

Sos: w garnku podgrzać oliwę z oliwek i smażyć drobno pokrojone warzywa (mam zapasy mrożonych warzyw, startych na tarce jarzynowej i z nich robiłam). Cebulę i czosnek drobno pokroić i dodać do smażonych warzyw. W gazę zawinąć zioła (liść laurowy, ziarna pieprzu i ziele angielskie) i mocno zawiązać sznurkiem. Do podsmażonych warzyw dodać mięso mielone, dokładnie wymieszać i smażyć dalej. Dodać przecier pomidorowy i pomidory pokrojone w kostkę. Podlać czerwonym winem i wrzucić przygotowaną gazę z ziołami. Posolić i gotować około 5-8 minut, aż wino się zredukuje. Mieszając od czasu do czasu, podlewać rosołem. Sos gotować około 2 godzin. Po zakończeniu wyjąć gazę z ziołami.
Spaghetti gotować 7-8 minut w osolonej wodzie, odcedzić przez sito. Na rozgrzaną patelnię przelać część sosu oraz ugotowane spaghetti. Dobrze wymieszać. Spaghetti przełożyć z patelni do głębokiego talerza, skropić oliwą z oliwek, posypać tartym serem.
Smacznego!

niusia1

niusia1 2020-07-07

hahaha! uśmiałam się jak zawsze wesoło u Ciebie; buziaczki!

babcia1

babcia1 2020-07-08

No i jak zawsze u Ciebie Kasieńko zawsze i coś dla ducha i dla zołądka mniamuśne pokażesz!!

kudelka

kudelka 2020-07-08

U Ciebie zawsze można się pośmiać i smacznie zjeść - pozdrawiam :))

xaviera

xaviera 2020-07-08

smacznego :)

krycha2

krycha2 2020-07-08

Uśmiałam się Kasiu...nie ze spaghetti a z psychiatry...ha,ha.

marty

marty 2020-07-09

Ulubione danie mojej rodzinki !

flona

flona 2020-07-11

Pychota

dodaj komentarz

kolejne >