Postanowiłam prowadzić zdrowy tryb życia....od tej pory po flaszkę i papierosy będę jeździć rowerem! :)))
Jest piątuś - są i placki :)
3 młode cukinie (waga do ok.800g), 2 marchewki, 1 cebula, 1 jajko, ok.5-6 łyżek mąki pszennej, szczypiorek, natka pietruszki, bazylia, sól, pieprz.
Cukinie umyć, osuszyć (nie obierać), odciąć końce i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jak cukinia jest stara i ma twardą skórkę – to obrać).
Cukinię wymieszać z 1,5 łyżeczki soli i przełożyć na sitko zawieszone nad miską. Pozostawić na ok.15 minut, aby sok z cukinii mógł spłynąć. Następnie tylną stroną łyżki naciskać na cukinię na sitku, aby wycisnąć jak najwięcej soku.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cukinię przełożyć do miski, dodać cebulę, marchewkę, jajko, mąkę, szczypiorek, natkę pietruszki, szczyptę soli i pieprz (uwaga z solą. Cukinia jest już słona). Wymieszać łyżką (jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki).
Olej rozgrzać na patelni, nakładać po ok.1 łyżce masy z cukinii, formować okrągłe placuszki i spłaszczyć łyżką. Smażyć z obu stron do zarumienienia.
babcia1 2020-08-01
Dzięki za przepis ..no faktycznie tylko tak dla zdrowia trzeba zrobić..hihi
helios7 2020-08-01
Gdyby wszyscy prowadzili zdrowy tryb życia, byłoby u nas jak w Holandii. Placuszki super, ale smażone, więc co niektórzy dla strawności pojadą przed lub po popedałować.
Cukinię powinno się zrywać, gdy jest wielkości ogórka, by nasiona nie spożyły delikatnego, soczystego miąższu. Miłego dnia.