Kostka Alpejska z kajmakiem :)

Kostka Alpejska z kajmakiem :)

Boże, daj mi siłę, bym była w stanie zmienić to, co jestem w stanie zmienić. Pokorę, bym mogła zaakceptować to czego nie mogę zmienić oraz mądrość, by jedno z drugim mi się nie popieprzyło :D

Zapraszam na przepyszne ciacho - Kostka Alpejska z kajmakiem. Na zdjęciu zrobiona na biszkopcie, ale następnym razem zrobię spód wg przepisu poniżej:

MASA KAKAOWA: ¼ szklanki wody, ½ szklanki cukru,
1½ łyżki kakao, 95 ml oleju (3/8 szklanki).
Składniki zagotować i ostudzić.

CIASTO: 3 jajka, ¼ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki,
½ łyżeczki sody, ½ łyżeczki proszku do pieczenia.

Ubić jajka, dodać cukier, zmiksować. Dodać mąkę, sodę, proszek i stopniowo dodawać masę kakaową. Wymieszać.
Ciasto piec w temp.180° ok.40-45 minut.

MASA KAJMAKOWA: 350 g masła lub margaryny Palma,
400 g masy kajmakowej z puszki, 2 łyżeczki kawy naturalnej zmielonej, 50 ml spirytusu (albo 100 ml ajerkoniaku),
300 g suchych bezików (ja piekłam blat bezowy).

Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać kawę, potem kajmak, w kilku turach, nie przerywając ucierania. Pod koniec dodać spirytus (lub ajerkoniak), cały czas ucierając. Odłożyć.

BEZA: 4 białka, 200g drobnego cukru do wypieków,
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Białka ubić ze szczyptą soli, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na niego masę bezową. Nagrzać piekarnik do 180°C (grzałka góra-dół) i piec bezę przez 5 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec bezę przez kolejne 60 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę w środku na ostatnie 60 minut (nie otwierać w tym czasie piekarnika).
Bezę połamać na mniejsze kawałki, wymieszać ręcznie z masą kajmakową.

MASA ŚMIETANOWA: 500 ml śmietany 36%,
250 g serka mascarpone (lub 500 ml śmietany 30% + 500 g serka mascarpone), 2 łyżki cukru pudru.

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubić do otrzymania gęstego kremu.
Uwaga: nie schłodzenie składników minimum 12 godzin przed rozpoczęciem ubijania lub niepotrzebne zbyt długie ubijanie kremu – mogą doprowadzić do jego zwarzenia.

PONADTO: ¾-1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki,
50 g startej, gorzkiej czekolady lub 50 g cukrowej posypki czekoladowej.

Ciasto posmarować warstwą dżemu z czarnej porzeczki. Na wierzch wyłożyć warstwę masy kajmakowej z pokruszonymi bezami, wyrównać. Schłodzić. Po 3–4 godzinach chłodzenia ciasta, wyłożyć masę śmietanową, schłodzić. Przed podaniem posypać startą czekoladą lub posypką.
UWAGA: ciasto wyjąć z lodówki na pół godziny przed podaniem :)
Polecam!

izolek

izolek 2020-08-18

No wiadomo; piękności i smaczności.

baygel1

baygel1 2020-08-18

Trochę zabawy z nią :)

kimeraj

kimeraj 2020-08-18

re: Tereniu to tylko tak strasznie wygląda z opisu :)) Ja zawsze blat i bezę piekę dzień-dwa wcześniej i robota idzie migusiem :))

helios7

helios7 2020-08-19

...czyli robota na kilka dni:)
Świetnie wygląda i na pewno jest przepyszne, spróbuję zrobić i wrzucę fotkę:)

kimeraj

kimeraj 2020-08-19

re: Ula, daj znać czy smakowało. 3mam kciuki :*

dodaj komentarz

kolejne >