Orientuje się ktoś, czy już można wracać z Sylwestra?
A u mnie poleca się ziołowy chlebek - pyszoty!
Masełko:
120g masła, 3 łyżki posiekanego koperku, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki posiekanej bazylii, 2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka soli, 100g startego żółtego sera.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do miękkiego masła. Następnie dodać zioła, sól i zmiksować.
Ciasto:
40g drożdży, 3/4 szklanki ciepłego mleka, 1/2 szklanki ciepłej wody, 3 i 3/4 szklanki mąki, 1 jajko, 1/2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli, 4 łyżki oliwy z oliwek.
Drożdże rozkruszyć w misce dodać wodę, mleko, 1 łyżkę mąki, cukier, wymieszać i zostawić pod przykryciem na 15 minut.
Po 15 minutach dodać mąkę z solą, wbić jajko - wymieszać (robiłam mikserem). Dodać oliwę z oliwek i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić na 3 części. Każdą cienko rozwałkować na prostokąt, posmarować masłem na całej powierzchni i pociąć na 4-5 pasów. Każdy pas zwinąć w harmonijkę i ułożyć obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 35 minut.
helios7 2021-01-09
Musi być pyszny, wygląda pięknie:) Spróbuję zrobić, Kasiu, po powrócie z Sylwestra;)))
zoltar 2021-01-10
Wyglada tak,że skreca mi żołądek z głodu- po prostu obłędnie! Muszę kiedyś wypróbować.
delish 2021-01-11
:))))) mozna chyba ;) Jaka wspaniałość u Ciebie Kasiku! Bomba! Nie mam niestety świeżych drożdzy, ale jak będę miała- zrobię ten chlebuś, schowam się w szafie i zeżrę cały sama! ******
opali 2021-01-26
ja bym jeszcze nie ryzykowała ;)
swego czasu (tak w okolicach 10-tego stycznia) do tramwaju wchodzi lekko zmechacony gościu w serpentynach i czapeczką sylwestrową na głowie i gromkim głosem zawołał: "Wszystkiego najlepszego z okazji dziesiątego" :)
czego i Tobie życzę