Sernik z wiśniami :))

Sernik z wiśniami :))

Klient z OTWARTEJ restauracji w Krakowie: "Kurde, nie myślałem,że dożyję czasów, że wyjście na pizzę będzie równoznaczne z wstąpieniem do ruchu oporu" :)))

Dzin dybry...słuchajcie, bo nie będę dwa razy powtarzać :))) Z serca dziękuję za miłe komentarze pod moimi zdjęciami ♥♥♥ Jednocześnie chciałam poinformować,że nie jestem taka idealna i nie potrafię wszystkiego :(( Na ten przykład nie mam prawa jazdy (ale na wózku widłowym popierniczam :)). Poza tym nie potrafię dziergać na drutach (jakieś podstawy mam - wydziergałam kiedyś szalik tatusiowi na Gwiazdkę...spokojnie mógł się nim owinąć cały :))) Nie potrafię szyć na maszynie, nie wyszydełkuję serwety i nie mam figury Chodakowskiej...co ja godom - ja wogólę nie mam figury :)))) A skoro nimom figury, to kawałeczek sernika jej nie zaszkodzi :))


CIASTO: 1,5 szklanki+1 łyżka mąki, szczypta proszku do pieczenia, 125 g masła, ponad 1/2 szklanki cukru, 1 jajo.
Składniki na ciasto posiekać, potem zagnieść. Ciasto zawinąć w folię, chłodzić ok.30 minut.

MASA: 1 słoik wiśni (720 ml), 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
750 g chudego twarogu, 1 szklanka + 2 łyżki cukru,
1 op.cukru waniliowego, 1 łyżeczka skórki z cytryny, 2 łyżki soku z cytryny, 5 jaj, 75 g roztopionego masła, 1 łyżka mąki.
Wiśnie osączyć, sok zachować. W 3 łyżkach soku rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Resztę soku zagotować, wlać mąkę i gotować ok.1 minuty, stale mieszając. Dodać wiśnie. Masę ostudzić.
Twaróg przetrzeć przez sito. Utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, startą skórką i sokiem z cytryny, jajami, masłem i mąką na gładką masę.

Ciasto rozwałkować. Przełożyć do natłuszczonej tortownicy (śr.26 cm), wykleić wysoki brzeg. Piekarnik rozgrzać do 175*C.
Na ciasto w tortownicy najpierw wyłożyć masę wiśniową, następnie masę serową, gładko rozsmarować. Sernik piec 60 minut.
Żółtko wymieszać z 1 łyżką wody i posmarować wierzch sernika. Ciasto piec jeszcze 10-15 minut. Wystudzić, wyjąć z formy.
PONADTO: 2 łyżki migdałów w płatkach, 2 łyżki konfitury z moreli, 1 łyżka cukru pudru, 1 żółtko.
Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni (bez tłuszczu). Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sitko, posmarować bok sernika i przykleić migdały. Wierzch sernika oprószyć cukrem pudrem.

prince8

prince8 2021-01-16

Witam ,,,smaczny inny zimowy teraz czas ...miłegooo ...;)))

helios7

helios7 2021-01-17

Kasieńko, nikt nie jest idealny, ale są osoby, którym do ideału blisko, jak Ty i ja;))) Serniczek pychotka, ale unikam sera, więc nie upiekę (blachę Japończyka zjadłam sama...), ale z chęcią bym spróbowała;)
Nie przejmujmy się kaloriami, bo...
„Piękno kobiety nie przejawia się w ubraniach, które nosi, w jej figurze lub sposobie w jaki układa włosy. Piękno kobiety musi być widoczne w oczach, ponieważ są one drzwiami do jej serca – miejsca gdzie mieszka miłość.”
/Audrey Hepburn/

ofka63

ofka63 2021-01-17

Popieram przedmówczynię, jesteście ideolo! natomiast Kasieńko skleroza cię tłucze względem przepisu na murzyna, przeciez nie bedę całego twojego garnka przeglądać, daj przynajmniej wskazówkę-datę..

stojak

stojak 2021-01-17

Gadaj, co chcesz...nikt mnie ostatnio tak nie rozśmiesza, jak Ty i Twoje wpisy :)
a serniczek wygląda pysznie :)

astra40

astra40 2021-01-17

Serniczek rewelacja! Ja próbuję i to biorę 2 kawałki, bo figury i tak nie mam...a co tam, a smak takiego serniczek niepowtarzalny;))))Mniam;))))

krycha2

krycha2 2021-01-17

Chociaż po serniku zgaga mnie piecze .../nie wiem za co się mści/ ale chwytam kawałek bo mam akurat kawę podaną przez ślubnego...a figura? była , poszła i juz nie wróci...Pozdrawiam.

dodaj komentarz

kolejne >