Gołąbki bez zawijania :))

Gołąbki bez zawijania :))

- Przytyłaś?
- No coś ty, schudłam! Powinnaś mnie widzieć miesiąc temu - wyglądałam tak jak ty teraz...

Gołąbki bez zawijania - smaczna alternatywa dla niejadków kapusty (a kapusta poszatkowana jest w gołąbkach hehe)

700 g mięsa mielonego (łopatka, karkówka lub szynka),
700 g włoskiej lub białej kapusty, 1 cebula, 2 jajka,
1/2 szklanki surowego ryżu, ok.4 łyżek kaszy manny.

Kapustę zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w malakserze. Zblanszować (wrzucić do wrzątku i po zagotowaniu odcedzić na sitku), ostudzić. Cebulę zetrzeć na tarce. Mięso wymieszać z cebulą, kapustą, jajkami, surowym ryżem i kaszą. Doprawić solą i pieprzem. Uformować 18 kotletów (czy ile Wam tam wyjdzie) i każdy osobno krótko obsmażyć na patelni. Układać w 2 brytfankach z zachowaniem odstępów.

SOS POMIDOROWY:
750 ml przecieru pomidorowego - passaty,
1 szklanka bulionu, rosołu lub wody. Przyprawy: zioła prowansalskie lub bazylia i oregano, 1/2 łyżeczki cukru,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 2 - 3 łyżki śmietanki kremówki.
Przecier pomidorowy (passatę) rozcieńczyć bulionem, wymieszać z 1 łyżką ziół prowansalskich lub mieszanką suszonego oregano i bazylii. Doprawić cukrem, papryką w proszku, solą i pieprzem, wymieszać ze śmietanką, zagotować.

Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Kotlety zalać gorącym sosem pomidorowym, tak by były nim całkowicie przykryte. Piec bez przykrycia przez ok.1 godzinę.
Smacznego :*

zoltar

zoltar 2021-01-20

Halo,halo! A gdzie żarcik? Gdzie przepisik?Danie wygląda smakowicie!
Pozdrawiam serdecznie!

astra40

astra40 2021-01-20

Mniam.....rarytasy u Kasi;)))

Żarcik życiowy......ale się uśmiałam ;)))

zoltar

zoltar 2021-01-20

Pospieszyłam się z wpisem-żarcik jak zawsze rewelacyjny :)))

krycha2

krycha2 2021-01-20

Świetne żarełko...smakowicie wygląda...

slawa1

slawa1 2021-01-20

Pycha,też tak robiłam.

helios7

helios7 2021-01-20

Ależ z Ciebie gosposia, Kasieńko, brawo!:)))

xaviera

xaviera 2021-01-21

Uwielbiam :)

dodaj komentarz

kolejne >