ślimaczki

ślimaczki

tym razem z budyniem...zapraszam:)
50 dkg mąki
1/2 szkl cukru
5 dkg drożdży
10 dkg margaryny
3 żółtka
1 1/2 szkl mleka
szczypta soli

W połowie szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże z łyżką mąki i cukru i odstawić do wyrośnięcia około 15min.(dać do większego naczynia)
Mąkę podzielić na dwie części.
Pozostałe mleko mocno podgrzać i wymieszać z połową mąką i rozczynem(odstawić do wyrośnięcia)
Żółtka,sól,cukier ubić i dodać roztopioną margarynę.Połączyć obie części ciasta,wsypać resztę mąki i wyrobić ciasto.Jeżeli jest za rzadkie dosypać mąki.
Odciąć kawałek ciasta,rozwałkować,posmarować białkiem i dać nadzienie,zwinąć i pokrajać w paseczki około 2 cm.Poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temp.180 stopni przez 20-25min.
Życzę udanych wypieków:)

dodane na fotoforum:

ewci1

ewci1 2011-10-18

Wygladaja bardzo apetycznie:)))

igam55

igam55 2011-10-19

DELICJE

misiabe

misiabe 2011-10-19

Smakowite-aż ślinka leci.

lanta21

lanta21 2015-10-25

super

dodaj komentarz

kolejne >