Kokos właściwy

Kokos właściwy

Kokos właściwy, palma kokosowa (Cocos nucifera L.) – jedyny gatunek z monotypowego rodzaju kokos (Cocos L.), należącego do rodziny arekowatych.

Nazwa palmy kokosowej w sanskrycie to kalpa vriksha, co tłumaczy się jako "drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia". W języku malajskim nazywa się pokok seribu guna, "drzewo o tysiącu zastosowań".

Palma kokosowa pochodzi z południowo-wschodniej Azji lub z północno-zachodniej Ameryki Południowej. Kopalne szczątki z Nowej Zelandii wskazują, że rośliny o małych orzechach kokosowych rosły tam już przed 15 milionami lat. Najstarsze skamieniałości były znajdowane w Radżastanie w Indiach. Jej owoce wyrzucone przez morze i zdolne do kiełkowania znajdowano w Norwegii. Obecnie jest najczęściej występującą palmą, gdyż rośnie wzdłuż wszystkich tropikalnych brzegów morskich.
Wszystkie części palmy kokosowej są użyteczne. Z jednego drzewa można uzyskać do 75 "orzechów" rocznie, co stanowi znaczącą wartość ekonomiczną.
Miąższ – biały i mięsisty jest jadalny na świeżo lub wysuszony po ugotowaniu. Starty na wiórki używany jest w cukiernictwie. Używa się go również przy produkcji kosmetyków – wygładza i rozjaśnia skórę.
Wnętrze orzecha kokosowego wypełnia płyn, tzw. "mleko kokosowe" lub "mleko palmowe"[4], zawierające cukry, używane jako napój chłodzący i do wyrobu galaretowatego deseru Nata de Kokos. Dojrzałe owoce mają znacznie mniej płynu niż młode okazy. Mleko orzecha kokosowego jest sterylne aż do chwili kiedy orzech kokosowy zostanie otwarty (chyba, że jest popsuty). Mleko kokosowe, często prosto z kokosa, jest popularnym napojem w klimacie tropikalnym. Doskonale gasi pragnienie i jest izotoniczna – uzupełnia sole mineralne, które organizm wypaca. Podaje się ją także w przypadkach biegunki, wymiotów i problemów żołądkowych.
Mleko orzecha kokosowego, zawierające w przybliżeniu 17% tłuszczu, robi się przecierając utarty miąższ orzechów kokosowych z gorącą wodą albo gorącym mlekiem, które wyciąga olej i aromatyczne związki z włókien. Używa się go do drinków, jest też składnikiem kuchni tajskiej.
Śmietanka orzecha kokosowego zbiera się na powierzchni ochłodzonego mleka orzecha kokosowego. Można z niej uzyskać wysokiej jakości olej kokosowy.
Pozostałe po ekstrakcji oleju włókniste wytłoki zawierają około 20% białka i stanowią doskonałą paszę dla zwierząt hodowlanych.
Z soku z naciętych kwiatostanów orzecha kokosowego robi się wino palmowe, zwane na Filipinach tuba
Młode listki są jadane na surowo, gotowane lub marynowane jako jarzyna (tzw. kapusta palmowa).
Pąk szczytowy kłodziny zwany sercem palmy – białawy pęd o długości 30-40 cm, jest rzadkim delikatnym przysmakiem. (bez niego roślina ginie). Serca palmy są zjadane w sałatce, zwanej czasami "sałatką milionera".
Z włókna kokosowego wytwarza się liny, pędzle, szczotki, maty zastępujące dywany, uszczelnia się nim łodzie. Jest też używane szeroko w ogrodnictwie do robienia kompostu jako substytut torfu.
Kopra jest wysuszonym miąższem, stosowanym jako składnik ciast. Można z niego wytłoczyć gorszej jakości olej kokosowy
Kłodzinę palmy kokosowej wykorzystuje się w budownictwie i rzeźbiarstwie.
Liście służą do wyrobu koszy i przykrywania dachów, budowy płotów czy ścian budynków .
Skorupy mogą być używane jako paliwo i są dobrym źródłem węgla drzewnego.
Mieszkańcy Hawajów wydrążali pnie aby robić bębny, pojemniki, lub nawet małe kajaki.
Drewna używa się do budowy mebli i, z uwagi na wytrzymałość, kładek.
Woda orzecha kokosowego jest zbliżona do osocza krwi i jest używana w awaryjnych przypadkach jako dożylne uwodnienie płynne, kiedy brak innego płynu. Jest bogata w potas, wapń i chlorki.
Z korzeni przyrządza się farbę, płyn do płukania ust i lek przeciw dezynterii. Zgniecionych w miotełkę używa się do mycia zębów.
Połówki skorupy orzecha kokosowego są używane w teatrach i przy udźwiękowieniach filmów. Uderzanie ich o siebie imituje tętent końskich kopyt.
Wysuszone połówki skorupy orzecha kokosowego są używane do polerowania podłóg.
Wydrążone skorupy orzecha kokosowego są używane w domowej hodowli zwierząt jako domki dla gryzoni i małych ptaków, albo elementy ozdobne w akwariach z rybkami.

kryst21

kryst21 2010-03-30

miłego dnia Krysiu:))

majka

majka 2010-03-30

sliczny i smacznt!Wysyłam do Ciebie posłańca
z dużymi białymi skrzydłami,
by złożył u stóp Twoich
mą przyjaźń
ze wszystkimi moimi
troskami i radościami.
I jeszcze o jedno poproszę
Anioła, co z Tobą obcuje,
by za to że jesteś zawsze u mnie
przekazał Ci moje
D Z I Ę K U J Ę !

mycha

mycha 2010-03-30

Pozdrawiam cieplutko i życzę wspaniałego popołudnia:))

isnah

isnah 2010-03-30

Krysiu teraz go będzie mleczko::)

zorka5

zorka5 2010-03-30

Mówi zając do baranka,
jaka piękna ta pisanka,
wtem z jajeczka wyszła kurka,
nastroszyła swoje piórka,
Teraz biega, głośno krzyczy,
że WESOŁYCH ŚWIĄT CI ŻYCZY! Stara ruska zorka5

reni1

reni1 2010-03-30

Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru:)

smutna

smutna 2010-03-30

Pozdrawiam......Miłego wieczoru życzę:-)))

bekwa

bekwa 2010-03-30

smaczne ma wnętrze

meg00

meg00 2010-03-30

Milego popoludnia i wieczoru zycze :))
Fajna fotka....

doowa

doowa 2010-03-30

Lubię mleczko i wiórków używam :-)))
Miłego:-)))

ulias

ulias 2010-03-30

"...Nigdy nie żałuj uśmiechu,uśmiech
jest mową duszy.Gdy słowa nie pomagają,
uśmiech serce poruszy..." Miłego wieczoru:)

majka

majka 2010-03-30

Na zakończenie dnia,
pozdrowienia dwa.
Jedno cieplutkie i milutkie,
drugie rozkoszne i słodziutkie DOBRANOC I MILYCH SNOW

renisii

renisii 2010-03-30

Słońce już traci swój jasny blask;
to znak, że dzień pożegnać już czas.
Więc nie wypada mi nic innego,
jak życzyć Tobie wieczoru miłego.
Buźka

dorciad

dorciad 2010-03-30

...Ślicznych snów życzę...Dobranoc...

kirena

kirena 2010-03-30

Lubię słodkości z kokosem;)Pozdrawiam Krysiu cieplutko;)

misiu00

misiu00 2010-03-30

Twardy orzech ... :)))) ... dobrej nocy życzę ... :))*

(komentarze wyłączone)