Rosyjski kawior z łososia z chlebem

Rosyjski kawior z łososia z chlebem

W Rosji tajemnicę otrzymywania kawioru rybacy znali od XII w. Iwan IV na stałe wprowadził jesiotra i kawior do kremlowskiego jadłospisu. Na początku XVIII wieku, za czasów panowania Piotra I, połów jesiotra i produkcja kawioru stały się monopolem państwowym. Centrum przemysłu rybnego, które przetrwało do dziś, ulokowano w Astrachaniu. Kawior stał się niejako symbolem Rosji.

Kawior podaje się schłodzony z tostami z masłem lub blinami. Kawior nakłada się na pieczywo, a nie rozsmarowuje. Do kawioru czarnego najlepszym dodatkiem jest schłodzona wódka lub koniak. Wiele osób twierdzi iż najbardziej odpowiednim napojem do kawioru czarnego jest szampan, do czerwonego – lekkie, białe albo musujące wytrawne wino.

kris13

kris13 2013-07-07

Och! mniammm...lubię kawior choć rzadko jadam...............

dejavu1

dejavu1 2013-07-07

interesujący opis ...

hkusz60

hkusz60 2013-07-08

Apetycznie wygląda!...miłej niedzieli,pozdrawiam.

stasiu

stasiu 2013-07-08

danie dla bogatych

irene

irene 2013-07-08

pysznie wygląda !

irena64

irena64 2013-07-08

Pychotka mniam :)))...pozdrawiam miłego dnia życzę :)))

mark13

mark13 2013-07-09

Hallo !!!
jak widze calkiem niezle
serdeczne pozdrowienia

evita

evita 2013-07-12

Pyszności...

dodaj komentarz

kolejne >