Łatwe wykonanie, dosyć dobre w smaku. No to do roboty!
Mrówkowiec
25 dag margaryny, 6 jaj, 1,5 szklanki cukru (można dać mniej, bo wyszło za słodkie według mnie), 2 szklanki mąki, ¾ szklanki maku (dałam całą) łyżeczka proszku do pieczenia, olejek migdałowy
Ucierać margarynę z cukrem, dodając kolejno po jaju i porcjami mąkę. Do ostatniej porcji mąki dodać proszek do pieczenia, a pod koniec ucierania olejek oraz suchy mak. Ciasto piecze się około 40 – 60 min. Można polać polewą i posypać orzechami.
dodane na fotoforum:
katka12 2013-02-17
zrobię sobie :)
mlord 2013-02-17
To jest ciasto dla młodych:-) Reszta: corega tabs przed użyciem
henry 2013-02-17
a wykałaczki masz pod ręka... bo wiesz jak mak lubi sie chować..... w zębach.....
wyglada apetycznie.... może wykorzystam...
milko 2013-02-17
Ja jeszcze dodaję bakalie, dość sporo! Pyszny jest z orzechami włoskimi :-) A na polewę czasami stosuje rafaello, czyli biała czekolada posypana wiórkami kokosowymi!
cypryjka 2013-02-17
sliczna filizanka!! :) a mrowki to ja mam............. w cukrze, nie bede ich piekla !
cypryjka 2013-02-17
to dla tobiego to przyjecie? bo podobno dzis dzien kota............. ja nie mam, ale ty.......
cypryjka 2013-02-19
wiem ze przytylam ostatnio ale nie musialas tak od razu z grubej rury................ no,
katka12 2013-02-19
re: zasmuciłaś mnie :)) nie czytają ? :)
katka12 2013-02-19
re: ono jest, tylko znacznie dalej :) poszukaj...
katka12 2013-02-19
http://www.garnek.pl/katka12/17416264/wczoraj-pieknie-i-milo-a-dzis
katka12 2013-02-19
re: ja Ci dam stare :))