Oponki

Oponki

450g maki
100g masła
100g cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka maki ziemniaczanej
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek jogurtu naturalnego
Olej do smażenia
Dodatkowo:
400g polewy czekoladowej
posypka cukrowa

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i maka ziemniaczana. Ciągle ucierając, dodawać po jednym jajku i łyżce jogurtu. Make przesiać z proszkiem do pieczenia i ucierając dosypać do masy. Zagnieść ciasto (jakby się za bardzo lepiło dosypać 1-2 lyzki maki). Rozwałkować na grubość 5 mm. Szklanka wycinać kola a w środku kieliszkiem mniejsze kółeczka. Tłuszcz rozgrzać w głębokim garnku do temp ok 175° Wrzucać oponki i smażyć z dwóch stron na rumiano, osączać na bibule. Polewe stopić w garnuszku i zanurzać wystygnie te oponki. Układać na papierze pergaminowym, można obsypać teraz posypka. Ja papier układam jeszcze na blachę i wkładam do lodówki żeby polewa szybko zastygła

alkaa

alkaa 2010-09-03

ile tych oponek!

dodaj komentarz

kolejne >