200g czekolady (deserowej lub mlecznej)
100g masła
100g cukru pudru
2 lyzki mleka w proszku
2 lyzki zabielacza do kawy (Cremona)
orzechy laskowe
siekane migdały
200g polewy czekoladowej
Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej, dodać cukier, mleko i zabielacz. Wszystko dokładnie połączyć i wstawić do lodówki na 30 minut. Z masy formować kulki, do każdej włożyć orzech laskowy. Obtaczać w siekanych migdałach i ponownie wstawić na kilka minut do lodówki. Schłodzone kulki zanurzać w stopionej polewie i odłożyć na kratkę żeby pozbyć się nadmiaru polewy. Trzymać w chłodnym miejscu. Z porcji wychodzi ok 18-20 pysznych kulek.
kapitau 2010-11-01
łał, świetny pomysł na ferrero!
na szczęście w niemczech ferrero jest dużo tańsze niż w polsce :)
esslingen pozdrawia essen!