[12643752]

Pączki z jabłkiem

200ml mleka
500g maki + trochę do podsypania
1 paczka drożdży suszonych (lub 25g świeżych)
60g masła + 2 lyzki
6 łyżek cukru + trochę do obtoczenia
3 jajka
olejek z prawdziwej wanilii (lub środek z laski wanilii)
szczypta soli
2 jabłka
olej do smażenia

Mleko podgrzewać z masłem, wanilia i 4 łyżkami cukru aż masło się roztopi, przestudzić. Make wymieszać z szczypta soli i drożdżami suchymi. Jajka ubić lekko z 2 łyżkami cukru. Do maki wlać jajka i mleko z masłem. Ciasto wyrobić. Jeśli się za bardzo klei to podsypać maka. Odłożyć na 45-60 minut aż podrośnie. Jabłka opłukać, obrać i pokroić w kostkę (5mm). Na posypanym maka blacie rozwalkowac ciasto na grubość ok 0,5-1cm. Na cieście rozłożyć pokrojone jabłko i docisnąć rekami do ciasta. Zwinąć w rulon i pokroić na 2cm krążki. Olej rozgrzać na ok 175° i smażyć paczki z 2 stron na złoto. Odłożyć na papier żeby odciekły z oleju. Na koniec rozpuścić 2 lyzki masła. Za pomocą pędzelka delikatnie posmarować pączki i obtoczyć w cukrze.