Rolada biszkoptowa ze smietana
Ciasto:
6jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
0,5łyżeczki proszku do pieczenia
Bita śmietana:
0,5 litra smietany kremówki
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 czubata łyżka żelatyny
Ubijamy pianę z białek, pod koniec ubijania dodajemy 1 łyżkę cukru. Ciągle ubijajac dodajemy po jednym żółtku i po jednej łyżce cukru na przemian. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.Wszystko lekko nalezy przemieszać i wylać na blachę wyłożona posmarowanym papierem. Pieczemy ok 15-20 minut. Gorący biszkopt wyciagamy z blaszki na ściereczke posypaną obficie cukrem pudrem. Zdejmujemy papier i zwijamy gorący biszkopt razem ze sciereczką w roladę i tak zostawiamy do ostygnięcia.
Dobrze schładzamy śmietanę. Ubijamy ją mikserem na największych obrotach, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Namaczamy żelatynę w gorącej wodzie (wody odrobina, zeby przykryła żelatynę) i ciepłą wlewamy do masy śmietankowej. Wstawiamy do lodówki żeby zastygła. Rozwijamy ostroznie biszkopt i smarujemy śmietaną. Zwijamy z powrotem. Do masy śmietanowej można dodać 2 łyżki kakao.
dodane na fotoforum:
danka1 2009-04-29
szkoda,że tak późno wpadłam tu ...