Paczki z dżemem truskawkowym

Paczki z dżemem truskawkowym

1 kg maki
10dkg drożdży
7 łyżek cukru
6 żółtek
1 cale jajko
1/2 litra mleka ciepłego
2 lyzki masła (roztopić)
kieliszek spirytusu (niekoniecznie)
sol do smaku
dżem , cukier puder do posypania lub lukier

Make przesiać do miski. Drożdże utrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać ok 20dkg maki i wszystko zalać 1 szklanka lekko ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać łyżka i odstawić na 15 minut w cieple miejsce. Jajka ubić na parze z cukrem w dużym garnku. Po wyrośnięciu rozczynu dodać jajka, resztę maki i mleka, roztopione masło, szczyptę soli. Wyrabiać przez 20 minut, aż ciasto będzie odchodzić od reki. Pod koniec można dodać spirytus. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić na 15-20 minut w cieple miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto urośnie, brać niewielka ilość na dłoń i formować krążki, odkładać na wysypana maka stolnice , przykryć ściereczka i zostawić do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzać olej, wrzucić kawałek ziemniaka- jeśli wypłynie olej jest wystarczająco gorący. Smażyć paczki z 2 stron na odpowiedni kolor. Dżem nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówka w kształcie grubej igły. Nadziewać przestudzone paczki a później obsypać cukrem pudrem. Smacznego

dodane na fotoforum:

basikkk

basikkk 2009-09-25

mmm... pączuszki, pychota:)

tosca

tosca 2009-09-25

Muszę się zabrać i w końcu sama zrobić. :)

abc75

abc75 2009-09-25

hm....jak Ty znajdujesz na to czas?! podziwiam!!! ;)

allright

allright 2009-09-25

eh nie oparłabym się.....smaczniutkie musiały być:)))

doro77

doro77 2009-09-25

ale mi ślinka cieknie....

nizina

nizina 2009-09-25

O LUDZIE ALE PYSZNIE WYGLADAJA,A ZAPEWNE JESZCZE LEPIEJ SMAKUJA!

dodaj komentarz

kolejne >