A moze ktos ma ochote na obwarzanki???

A moze ktos ma ochote na obwarzanki???

250g maki
2 jajka+ 1 do posmarowania
3-4 lyzki cieplej wody wody
35g cukru pudru
szczypta soli

Z maki, jajek, wody, cukru i soli wyrobić elastyczne ciasto (jeśli się za bardzo lepi podsypać odrobinka maki), podzielić na 6-8 części. Z każdej części uformować długi rulonik, złożyć na pół i skręcić ze sobą jak warkoczyk, brzegi sklejać razem. Gotować ok 3-4 minuty na osolonym wrzątku, ciasto musi wypłynąć na powierzchnie. Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem, posmarować rozbełtanym jajkiem i obsypać sezamem lub makiem. Piec 20 minut w temp 240° C

dodane na fotoforum:

carmel

carmel 2009-11-16

pracowita z Ciebie kobietka najpierw pierogi teraz jeszcze to

mirka5

mirka5 2009-11-17

Pyszniutkie.....

dodaj komentarz

kolejne >