były na obiad ...

były na obiad ...

kotlety z soczewicy zielonej ,można z czerwonej ,szybciej ,nie trzeba moczyć przed gotowaniem....


1 szklanka soczewicy zielonej ,można każdą inną każdą soczewicę, tyle, że czerwonej nie musimy namoczyć
1 cebula
1-2 łyżki natki pietruszki
1 całe jajko
5 dkg żółtego sera
1 duży ząbek czosnku
przyprawy
- sól, pieprz, curry,kurkuma ,zioła, czerwona papryka (słodka lub pikantna)
ok. 1/2 szklanki (o poj. 200 ml) płatków owsianych górskich
panierka –według uznania: bułka tarta, mąka pełnoziarnista, mąka zwykła, otręby, płatki kukurydziane ,otręby owsiane, do panierki można dodać ulubione przyprawy,
soczewicę ugotować wg,przepisu na opakowaniu
Cebulę pokroić w kostkę ,zeszklić ,pietruszkę posiekać,ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach ...
soczewicę gotuję ok 25 minut (woda nie powinna wygotować się całkowicie, soczewica powinna być miękka i wilgotna,
w razie potrzeby dolewamy nieco wody i
gotujemy dalej). W trakcie gotowania
soczewicy, dodaję do niej płaską łyżeczkę
soli i podsmażoną do zeszklenia na 3
łyżkach oleju lub maśle klarowanym cebulę,płatki owsiane,żeby zaparzyły się w gorącej soczewicy ,następnie wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i mieszam,można potraktować tłuczkiem do ziemniaków ,wystudzić,dodać jajko,wymieszać ...po czym odrywam
nieduże porcje masy, formuję zbite kule,
spłaszczam w dłoniach ,panieruję w
otrębach owsianych ,kotleciki mniejsze i bardziej spłaszczone są smaczniejsze,
smażę na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron.Do kotletów warto przygotować sos, każdy- ulubiony :) u mnie pieczarkowy :) + surówka i nic więcej nie potrzeba ,..

dodane na fotoforum:

annorl1

annorl1 2015-01-30

na pewno przepyszne były :)

atrami

atrami 2015-01-30

nie znany mi smak, muszę przyznać...
Ale wyglądają super, jak to kotleciki ;)

micha3

micha3 2015-01-30

Jakoś mnie bardziej smakuje zielona soczewica

anet36

anet36 2015-01-30

ooo to coś dla mnie...
Lidziu ile kotlecików Ci wyszło z tej porcji?

reni1

reni1 2015-01-30

wspaniałe:)Uwielbiam Twoją kuchnię..

anad60

anad60 2015-01-30

re; tak krem i ciasto tak jak na Karpatkę
Dzięki Lidzia :)
a ja nigdy chyba nie jadłam soczewicy...
może kiedyś zjem ...wszystko przed nami *;*

astra40

astra40 2015-01-30

Ale fajny przepis, może zrobię :)

dodaj komentarz

kolejne >