przekroiłam ,żeby widać było jaki jest w środku ,na prośbę zainteresowanych :)
zaczyn:
3/4 szkl.mąki pszennej 650
1/2 szkl.ciepłej serwatki lub wody
2 łyżeczki cukru
10 dkg drożdży
wszystko wymieszać ,odstawić ,żeby wyrosło ,w tym czasie przygotować
1kg mąki ( ja dałam 60 dkg mąki pszennej 650 ,25 dkg mąki orkiszowej ,15 dkg mąki z pełnego przemiału )-można upiec też z mąki 650
10 dkg ziaren słonecznika -odstawić troszkę do posypania chleba
1/2 szkl.ziaren lnu
1 1/2 szkl.otrąb pasteryzowanych
1 1/2 łyżeczki soli
wszystkie składniki dokładnie wymieszać ,łyżką ,po czym dodać wyrośnięty rozczyn i ok.4 szkl.serwatki lub wody -(szklanki z arcorocu )dokładnie łyżką, masę wyrobić ,tak ok.2 min ,odstawić ,żeby podrosło,2 keksówki wysmarować olejem ,ciasto podzielić na 2 keksówki ,wierzch wyrównać łyżką zmoczoną w zimnej wodzie ,posypać słonecznikiem ,włożyć do nagrzanego piekarnika 180st. piec ok.godz.
dodane na fotoforum:
achach5 2015-03-31
Chyba dziś upiekę chleb i bułeczki...
Nie ma to jak zapach świeżego chleba...
Pozdrawiam :)