sałatka trzyskładnikowa
2 kg ogórków,2 kg fasolki szparagowej ,1 kg cebuli ,ogórki pokroić w plasterki ,cebulę w półplasterki,posolić -1 łyżka soli,odstawić ,fasolkę pokroić na mniejsze kawałki ,zalać wodą gotować 20 min ,po ugotowaniu wodę odlać ,fasolkę ostudzić ,ogórki odcisnąć z wody,dodać do fasolki
zalewa:
1/2 szkl.oleju ,1 szkl octu,2 małe główki czosnku -przecisnąć przez praskę ,4 łyżki soli,2 szkl.cukru,przecier pomidorowy lub koncentrat -co kto używa, 500ml,pieprz do smaku ,wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się składników ,cukier powinien rozpuścić się ,zalać ogórki z fasolką,wymieszać ,nakładać do słoiczków ,uzupełnić powstałym płynem,pasteryzować 15 min
babcia1 2016-07-28
takiej nie robiłam ogórki w pomidorach czy papryka w pomidorach tak ale z fasolką nie!!
maria10 2016-07-28
..... nie znałam takiego przepisu..... na pewno będzie pyszna.... postaram się zrobić choćby kilka słoiczków... pozdrawiam Liduś bardzo gorąco i życzę dobrej nocy:))))))