przetworów ciąg dalszy ...

przetworów ciąg dalszy ...

sos pomidorowy :
6 kg pomidorów Lima ,sparzyć i obrać ze skórki -można nie obierać ,blender zrobi swoje ;) pokroić ,doprowadzić do wrzenia ,gotować ok 1 godz ,dodać 4 cebule pokrojone,2 łyżki soli + 3 łyżki cukru ,gotować kolejną godzinę ,dodać 10 dużych ząbków czosnku rozgniecionego ,2 łyżeczki pieprzu kolorowego + 10 ziarenek ziela angielskiego-roztarte w moździerzu ,5 łyżek oliwy z oliwek ,wszystko gotować jeszcze do uzyskania gęstego sosu ,na koniec dodać 2-3 łyżki tymianku,2-3 łyżki oregano i dużooo ....dużoooo bazylii ,świeżej lub suszonej,gotować ok 30 min ,gorący sos potraktować blenderem ,nakładać do słoików ,pasteryzować 15 min.

maria10

maria10 2017-09-22

...... już czytając składniki bardzo ciekła m i ślinka na ten sosik..... chyba też zabiorę się i zrobię kilka słoików..... dobrej nocy życzę Ci Lidziu:)))))

babcia1

babcia1 2017-09-23

o kurcze ale to musi być pyszota!!

lucilla

lucilla 2017-09-24

koniecznie pasteryzować czy wystarczy wrzący sos do wyparzonych słoików przelać i zakręcić ??

steffek

steffek 2017-09-24

Wyglada cudnie. Domyslam sie ze smak rowniez jest wyborny :-))

fiona08

fiona08 2017-09-24

Podpatrzyłam przepis u Ciebie już w ub. roku - sos pomidorowy jest pyszny. W tym roku natomiast z cukinii, też robiłam i bardzo nam smakuje. Ukłony dla Ciebie za świetne przepisy na przetwory. Miłej niedzieli z promykiem słońca. Pozdrawiam.

emmi1

emmi1 2017-09-26

pozdrawiam :D

isia2

isia2 2017-09-28

wygląda pysznie

steffek

steffek 2017-10-12

Ooooo cos takiego do spagetti mmmmm niebo w gębie :-))

dodaj komentarz

kolejne >