Genmaicha to dość specyficzna herbata, pochodząca z Japonii. Z czego wynika jej specyfika? Otóż Genmaicha zawiera dodatek prażonego ryżu. Jej podstawę stanowi herbata Bancha (pochodząca z późnych zbiorów, produkowana z dużych i twardych liści). Ciekawy jest również jej zapach – przywodzi na myśl zapach orzechów.Herbata o słomkowym, orzeźwiającym naparze i orzechowym zapachu.
Przyrządzanie genmaicha odbywa się, podobnie jak innych japońskich zielonych herbat, poprzez zalanie wodą o temperaturze ok. 80-85 °C i parzeniu ok. 3-5 minut.
Jest to jedna z moich ulubionych herbat , piję ją o każdej porze dnia :)
Zapraszam :)
flossy 2012-03-16
i teraz wiadomo....chętnie skosztuję:))
karin24 2012-03-16
lubię zieloną herbatkę....ładnie nam ją zaprezentowałaś...
maxmen 2012-03-16
No i proszę...:)
A tu ludziska...ROBALE!!!
Hahaha... :)))
aam57 2012-03-16
Myślę,że do kupienia w sklepach herbacianych....?
Poszukamy obadamy,walory smakowe:))))
Chyba,że nie do zdobycia....
rybkag 2012-03-16
Mnie też się kojarzyło z robalami, larwami etc...
Ale jeśli to coś to ryż, chętnie bym spróbowała...:))
danaka9 2012-03-16
Ooooooooo i dowiedziałam się czegoś nowego.....bo zielona to u mnie podstawa tylko nie ta o której piszesz.......
annabru 2012-03-18
Też jestem miłośniczką zielonych herbat,Tej nie znam, ale też nie widziałam takiej w sklepie w Jaśle, gdzie się zaopatruję