Dla Mężusia...
Częstujcie sie ...
Sezamowiec
Składniki na ciasto kruche:
• 3 szklanki mąki pszennej
• 1/4 szklanki cukru pudru
• 250 g masła/margaryny
• 5 żółtek
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części.
Masa sezamowa:
• 1 szklanka sezamu (z czubem)
• 1/4 szklanki cukru
• 40 g masła/margaryny
• 2 łyżki miodu
Wszystkie składniki przesmażyć.
Masa kokosowa:
• 2/3 szklanki cukru
• 200 g wiórków kokosowych
• 5 białek
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, ubijając. Na końcu dodać wiórki, wymieszać.
Masa z chałwy:
• 1/2 szklanki cukru
• 150 g chałwy (bez bakalii), pokruszonej
• 125 g miękkiego masła/margaryny
Wszystkie składniki dokładnie utrzeć mikserem, do uzyskania gładkiej masy.
Ponadto:
• 1 słoiczek kwaśnego dżemu (250 g), np. z czarnej porzeczki, powidła śliwkowe
Wykonanie:
Jedną część kruchego ciasta rozwałkować, przełożyć do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25 x 35 cm. Ciasto posmarować ciepłą masą sezamową. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Jeśli sezam będzie się rumienił zbyt mocno, przykryć folią aluminiową. Ostudzić, wyjąć z blaszki.
Rozwałkować drugą część ciasta, przełożyć do tej samej blaszki, posmarować dżemem. Na dżemie równomiernie rozłożyć masę kokosową. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Ostudzić, wyjąć z blaszki.
Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować masą chałwową, na górę położyć ciasto z dżemem i kokosem. Gotowe :). Najlepsze na drugi dzień.
Smacznego :)
Przepis zaczerpniety ze strony :www.mojewypieki.pl pozdrawiam Pania Dorotę
dodane na fotoforum: