[23066921]

szynka i schab gotowana po 5 minut ...swojska wędlinka na kanapkę
..dziś już się chłodzi w lodówce jutro degustacja :)
*****************
"Oto przepis:
Schab lub piers z indyka (2kg)
2l wody
1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek
jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka miesa
np łopatka to mozna dac więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaska łyżeczka pieperzu naturalnego
1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2 łyzki majonezu
inne przyprawy: liśc laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle
własnego uznania

Wykonanie:
WIECZOREM wodę wymieszac ze wszystkimi przyprawami i majonezem (ja mieszam
trzepaczka, wtedy majonez rozbija sie na takie małe kuleczki). Całość
zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić
do wrzenia i pogotowac 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku
przykrytym pokrywką na cała noc. RANO znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie
wyjmujemy mieso i...gotowe. Oczywiście możemy mieso w czasie "lezakowania" w
zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super dobre. "
...źródło
https://dziecko-info.rodzice.pl/showthread.php?t=183612

Mięso przed gotowaniem natrzeć przyprawami i zostawić w lodówce na dobę ..

dodane na fotoforum:

oli74

oli74 2012-09-22

O!super...na pewno skorzystam z Twojego przepisu.
Dziękuję :)

hasedi

hasedi 2012-09-23

ciekawy pomysł ...chyba bardzo lubisz kucharzyć ?

bacia19

bacia19 2012-10-30

ten przepis jest super , już wielokrotnie wykorzystany .

dodaj komentarz

kolejne >