[27021544]

zakwas na żurek w/g przepisu Pinechy
..
1 litr przegotowanej letniej wody
2 czubate łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
główka czosnku
ziele angielskie 2 szt
liść laurowy 2 szt
piętka chleba żytniego na zakwasie
...składniki włożyć do słoja zalać wodą ,2 razy dziennie zamieszać by pleśń nie powstała , po ok 4 - 5 dniach gotowy zakwas do użycia ...

źródło ..https://kuchnia.my-forum.pl/posts/1047/1028/

tokina

tokina 2013-10-16

chyba lekka przesada - główka czosnku :)) może ząbek albo nawet dwa ale główka ?

lulka1

lulka1 2013-10-16

przepis jest wypróbowany przeze mnie i żurek z niego fantastyczny wychodzi ...jak dla nas dwa ząbki czosnku w 5 l garze zupy byłby niewyczuwalne ,a żurek mdły i bez smaku .Jeśli ktoś nie lubi czosnku pewnie nic nie stoi na przeszkodzie by dać go o połowę mniej ...:)

intma43

intma43 2013-10-16

Grażynko, kiedy gotujesz następny 5-litrowy gar? Podeślę Ci mojego Młodego...nakarmisz go a On w ramach rekompensaty pięknie Ci zaśpiewa :) To jak? Może być taka transakcja?
Pozdrawiam :)

lulka1

lulka1 2013-10-16

hahaha czemu nie,ale kuchnia Mamy najsmaczniejsza ,Ty tak wspaniale gotujesz ,że innym pewnie ciężko dogodzić Twojej rodzinie :)))

tokina

tokina 2013-10-17

no tak, na 5 litrów, pewnie trzeba aż tyle czosnku, ale podałaś w przepisie że na litr wody, stąd moje zdziwienie:))

lulka1

lulka1 2013-10-17

zakwas jest z 1 litra wody .. potem całość wraz z czosnkiem wlewa się do wywaru ok 4 -5 l

hasedi

hasedi 2013-10-17

niezbyt często gotuję żurek ...ale lubię ...a najbardziej w chlebku :)

pinecha

pinecha 2013-10-18

... normalnie, wszystkim się nie dogodzi ;-)

smacznego,

dodaj komentarz

kolejne >