pulpety z indyka w rosole ...lekkie danie dla mamy karmiącej ..o dziwo smaczne ,chyba sama wprowadzę rewolucje żywieniowe w mojej kuchni , tylko co na to chłopaki ?
600g fileta z piersi indyka
jedna gicz z indyka
mała włoszczyzna bez cebuli i pora
2 jajka
koper, natka pietruszki (sól , pieprz , liść laurowy i ziele angielskie w minimalnych ilościach )
Mięso z giczki oddzielić od kości i wyciąć z niego długie twarde (szable ) nie wiem jak to się poprawnie nazywa . Ugotować rosół na kostce tych wyciętych częściach i włoszczyźnie .Mięso zmielić dodać 2 łyżki bułki tartej ,2 jajka , sól ,pieprz i dużo świeżego kopru . Uformowane pulpety wrzucać na odcedzony gotujący się rosół , zetrzeć warzywa na tarce dodać do rosołu razem z koperkiem ,natką .