moja pierwsza wędlinka z szynkowara , drobiowa z galaretką ..pycha :))
Wzorowałam się na przepisie z internetu ...
surowe mięso kurczaka , filety z piersi i podudzia bez skóry i kości ( w sumie ok kg mięsa może ciut więcej )
Mięso rozdrobnić na kawałki i lekko obić tłuczkiem . Mięso przyprawić odrobiną gałki , majerankiem ,świeżym czosnkiem ,pieprzem
Do pól szklanki wody wsypać dwie łyżeczki soli , łyżeczkę cukru pudru i wrobić to w mięso aż będzie kleiste ..odstawić do lodówki na 24 h .
Następnego dnia do mięsa dodać dwie łyżeczki żelatyny i wrobić ją w mięso .
Parzyć mięso 2 h w 80 stopniach .
Oryginalny przepis i wskazówki ..
https://www.wielkiezarcie.com/recipe31041.html
fihters 2014-01-31
Wygląda superrr!
Życzę słonecznego, pięknego zimowego dnia i samych pozytywnych zdarzeń.....
dosiak 2014-01-31
Szynkowar juz mam...ale jeszcze nie próbowałam nic robic....może najwyższa pora.....nabrałam ochoty, pozdrawiam cieplutko :)
dosiak 2014-01-31
Re.Twoja księzniczka to piękna i młoda......mój to juz staruszek....a rzeczywiście to poduszkowce i podkołdrowce :):):)
danka1 2014-02-01
wygląda smakowicie