Jarzębina...jeszcze nie czerwona

Jarzębina...jeszcze nie czerwona

Sztuka kulinarna....Surowe owoce jarzębiny są niejadalne, nie tylko z powodu gorzkiego smaku, ale również zawartości trującego składnika (kwas parasorbinowy). Natomiast po przemrożeniu, lub po zanurzeniu na chwilę we wrzątku (tzw. blanszowanie) tracą trujące własności i gorzki smak. Owoce są używane w postaci przetworów, cenione są w kuchni i przetwórstwie. Zawierają dwukrotnie więcej karotenu niż marchew oraz alkaloid sorbinę, który nadaje im gorzki smak. Wyrabia się z nich jarzębiak, soki, dżemy, marmoladę, syropy, mus. Po usmażeniu z jabłkami stanowią doskonały dodatek do mięs.

dorocik

dorocik 2008-06-27

Czy to już jarzębina :)))

setulo

setulo 2008-06-27

Ale się dużo dowiedziałam :-)))

krisstin

krisstin 2008-06-27

Ja też - chyba nazbieram w tym roku jarzębiny...:-)
A jarzębina - kojarzy mi się z jesienią.....

gosiak

gosiak 2008-06-27

Tak trzymać niech garnek nie tylko bawi ale też niech uczy !!!
No i znów świetny pomysł !!!

grazia13

grazia13 2008-06-27

ciekawa fotka :)

ewusia

ewusia 2008-06-28

Ciekawe zdjęcie i doskonały opis ...pozdrawiam ...:)

kaa4224

kaa4224 2008-06-29

Herbata z dodatkiem tego soku jest extra.

dodaj komentarz

kolejne >