Sztuka kulinarna....Surowe owoce jarzębiny są niejadalne, nie tylko z powodu gorzkiego smaku, ale również zawartości trującego składnika (kwas parasorbinowy). Natomiast po przemrożeniu, lub po zanurzeniu na chwilę we wrzątku (tzw. blanszowanie) tracą trujące własności i gorzki smak. Owoce są używane w postaci przetworów, cenione są w kuchni i przetwórstwie. Zawierają dwukrotnie więcej karotenu niż marchew oraz alkaloid sorbinę, który nadaje im gorzki smak. Wyrabia się z nich jarzębiak, soki, dżemy, marmoladę, syropy, mus. Po usmażeniu z jabłkami stanowią doskonały dodatek do mięs.
setulo 2008-06-27
Ale się dużo dowiedziałam :-)))
krisstin 2008-06-27
Ja też - chyba nazbieram w tym roku jarzębiny...:-)
A jarzębina - kojarzy mi się z jesienią.....
gosiak 2008-06-27
Tak trzymać niech garnek nie tylko bawi ale też niech uczy !!!
No i znów świetny pomysł !!!
grazia13 2008-06-27
ciekawa fotka :)